Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Koken met klasse

07-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
koken met klasse prepr
DOOR CLEMENTINE VAN WIJNGAARDEN
Tv-kok Yvette van Boven trok vorig jaar zes weken door de Verenigde Staten voor een tournee, maar in haar nieuwe kookprogramma zien we enkel Nederlandse streekproducten.
Godzijdank geen aandacht voor Kerst in Streken van Boven. Het had, gezien de datum van de start van het programma, voor de hand gelegen om met een kerstmenu te beginnen, maar Yvette van Boven moet eerlijk zeggen dat Kerstmis haar ‘een beetje de neus uitkomt.’ ‘Mensen,’ denk ik weleens ‘we moeten het hele jaar eten, niet alleen op 25 december.’ Maar goed, het kan ook komen omdat Van Boven al in augustus, september – wanneer de rest van Nederland maiskolven en steaks op de barbecue legt – in haar keuken aan het proefkoken is en gerechten bedenkt met winterse knolgroenten en kunstig ingepakt vlees, zoals de Beef Wellington, die ze dit jaar maakte voor het kerstmenu van Volkskrant Magazine. Die kerstmenu’s doet ze al jaren, niet alleen voor de Volkskrant, ook voor Libelle, Deliciousen nog een ‘recept hier en daar’ voor een hele rits andere bladen.

Van Boven, kunnen we gerust stellen, is één van de succesvolste kookschrijvers van Nederland. De voormalige kok (tussen 2006 en 2010 runde ze het Amsterdamse restaurant Aan de Amstel) heeft inmiddels zestien kookboeken op haar naam, waarvan de laatste, Home made basics, onlangs werd bekroond met Het Gouden Kookboek, de prijs voor het – anders dan de titel doet vermoeden – beste Nederlandstalige kookboek van het jaar. Ook deze uitgave zal een Engelse vertaling krijgen, zoals veel van haar boeken, want ook in Engeland, Ierland (waar Van Boven werd geboren) en Amerika vindt haar werk gretig aftrek. Eind vorig jaar was ze nog zes weken op tournee in de VS. Alweer haar vierde trip. Samen met haar man, Oof Verschuren, die fotograaf is en daarmee zijn bijdragen levert aan de boeken, gingen ze langs boekwinkels en kookscholen in Boston, San Francisco, Los Angeles en New York. ‘Het gaat heel goed daar. Het  is fijn om te merken dat wanneer ik ergens kom de zalen nog meer dan in Nederland vol zitten. Het komt misschien door de cultuur van de Indie-bookshops; die onafhankelijke boekhandels worden erg serieus genomen. Ze organiseren ook veel.’ Voorheen – al in 2010 deed ze haar eerste tour toen Home made uitkwam – bakte ze nog weleens wat om uit te delen tijdens lezingen. ‘Dan was ik in de weer in zo’n Airbnb-keukentje en struinden we supermarkten af naar bakblikken. Met dat sjouwen en bakken ben ik gestopt. Het gaf veel stress en het kwam vaak net niet helemaal uit de verf.’ Wat ze nog wel doet, is koken op kookscholen. Of tenminste, met dat zelf koken valt het ook mee. ‘Amerikanen zijn van de strakke voorbereiding, vaak hoef ik alleen maar te komen, dan is het hele menu al klaar en hoef ik er alleen nog maar wat bij te vertellen.’ Het publiek hangt gewapend met notitieblokken aan haar lippen.

Lees verder in VARAgids 50 vanaf pagina 22.

Meer over:

artikelen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor