Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Klassiekers in komkommertijd: Firefly en Serenity

  •  
06-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
Firefly
Een space-western die zijn tijd vooruit was en uitgroeide tot een cult-favoriet.
Foto credits: 20th Century Fox
In 2002 werd Firefly in de Verenigde Staten uitgezonden op Fox. De serie werd na vier maanden gecanceld, omdat deze niet genoeg kijkers had. Firefly werd namelijk uitgezonden op vrijdagavond, een zogenaamd ‘death slot’ voor series. Maar, de serie van Joss Whedon ( Buffy the Vampire Slayer , Angel ) groeide uit tot een cult-fenomeen en wordt gezien als een van de beste sciencefictionseries aller tijden.
Het verhaal speelt zich af in het jaar 2517 en volgt de crew van het ruimteschip Serenity: een Firefly-vrachtschip. De aarde is niet meer bewoonbaar en de mensheid verhuisde naar een nieuw heelal met andere planeten die zijn geterraformeerd om de groeiende bevolking te huisvesten. De kapitein van het schip is anti-held Malcolm ‘Mal’ Reynolds (Nathan Fillion; The Rookie ). Hij is meestal kalm en charismatisch en het is zijn taak om zijn crew in leven te houden en het schip vliegende. ‘Find a crew, get a job, keep flying.’
Firefly
De crew bestaat uit zijn rechterhand Zoë (Gina Torres; Angel , Suits ), haar man en piloot van de Serenity Wash (Alan Tudyk), monteur Kaylee (Jewel Staite), huurling Jayne (Adam Baldwin), ‘gezelschapsdame’ Inara (Morena Baccarin), dokter Simon (Sean Maher) en zijn prodigy zusje River (Summer Glau), en priester en moreel kompas van de crew Derrial Book (Ron Glass). Alle personages zijn interessant, hebben diepgang en zijn het hart van de serie.
Het universum van Firefly combineert technologie, verschillende landschappen en Aziatische invloeden. Net als Joss Whedon’s reputatie is dit laatste overigens ook niet zo goed verouderd: zo wordt er Chinese ‘slang’ gesproken, maar op een heel klunzige manier en niet door Chinese of Chinees-Amerikaanse acteurs.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Firefly
Maar de serie was op de meeste vlakken in het verhaal zijn tijd ver vooruit. Voor Firefly was er geen serie op televisie die het western-genre wist te combineren met het sciencefictiongenre à la Star Wars. De serie heeft een diverse cast, de vrouwen zijn dynamische actiehelden met verrassende drijfveren, en Whedon verbeeldde een toekomst waarin etniciteit en religie mensen niet per se uit elkaar drijven. Daarbij heeft de serie een perfecte balans tussen actie en humor.
Hoewel de serie maar 14 afleveringen telt, die in 2002 niet allemaal in chronologische volgorde werden uitgezonden, werd in 2005 – gelukkig voor de vele fans – de film Serenity uitgebracht waarin (de meeste) losse eindjes een antwoord kregen.
Firelfy S01 en Serenity zijn nu te zien op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief