Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Kingdom S02: zombies en sociaal realisme

  •  
14-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Kingdom
De Zuid-Koreaanse horrorserie zit tot de nok vol met zombies, politieke intriges, en nog meer zombies.
De herrijzenisplant. De kleine paarse plant kan de doden tot leven wekken. Het enige wat je hoeft te doen is de gemalen plantenextract in de neusbrug van de dode te injecteren, en na twee uur zal het levenloze lichaam herrijzen. De winter komt eraan en de zombies overleven ook in het daglicht, want de herrijzenisplant gedijt bij de kou. In het tweede seizoen van Kingdom zijn de monsters, zowel dood als levend, onverzadigd.
Het eerste seizoen speelt zich af na de Japanse invasie van Korea ten tijde van de Joseon-periode rond 1590. De kroonprins Lee Chang (Ju Ji-hoon) zit midden in een dreigende staatsgreep. Te midden van de politieke chaos wordt hij op pad gestuurd om een mysterieus virus te onderzoeken dat de doden steeds weer tot leven wekt. Samen met zijn persoonlijke bewaker Moo Young (Kim Sang-ho) en de verpleegster Seo Bi (Bae Doona) probeert hij de voortgang van de ziekte naar de hoofdstad Hanyang te stoppen. Onderweg dient hij zowel de ondoden te ontwijken, als de vele politieke rivalen.
Kingdom
Het tweede seizoen opent enkele minuten na de seizoensfinale. De kroonprins en zijn bataljon proberen naarstig de alsmaar groeiende stroom van zombies af te weren. Nu de ondoden overdag overleven dienen Lee Chang en zijn mannen op hun vaardigheden - nu ja, en gezonde verstand - te vertrouwen om ze tegen te houden. De groep probeert de benarde situatie van de ondoden te dwarsbomen, maar ze worden gedwongen om te vluchten naar Sang ju, één van de laatste steden die veilig is voor de invasie van de zombies – maar een politiek geladen gebied.
Kingdom
Wanhoop, bloed, en de algehele futiliteit van de situatie van de overlevenden. In de kern blijft Kingdom een politiek drama. De onderstroom van klassisme komt herhaaldelijk naar voren wanneer de rijken achteroverleunen terwijl de armen lijden. De samenzwerende minister Cho Hak ju (Ryu Seung-ryong) werkt samen met zijn dochter, de koningin-gemalin Cho (Kim Hye-jun), om de macht over het land van de kroonprins over te dragen naar de Haewon Cho-clan. Zwangere vrouwen worden gedood nadat ze zijn bevallen en een dode koning wordt nieuw leven ingeblazen als een zombie. Het past allemaal in de snode plannen van Cho, die middels zijn eigen morele dubbelzinnigheid alle middelen aangrijpt om zijn doel te bereiken.
Kingdom
Scenarist Kim Eun-hee (Signal) slaagt erin om in de serie een balans te creëren tussen actie, en het overweldigende gevoel van angst en wanhoop - al zijn er enkele melodramatische momenten waar de serie iets te politiek geladen wordt. Toch is het eindresultaat wederom fantastisch: Kingdom is een spannende en politiek intrigerende zombieserie.
Kingdom S02, vanaf 13 maart 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief