Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Kingdom S01: politiek en zombies in middeleeuws Korea

  •  
25-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Kingdom
De epische horrorserie Kingdom toont aan: zombies zijn van alle tijden!
De Zuid-Koreaanse serie Kingdom geeft nieuwe betekenis aan de uitroep ‘de koning is dood!’ Want, zo redeneert zijn snode raadsheer, de koning mag dan overdag wel doodstil en zonder hartslag op zijn futon liggen, wanneer de zon eenmaal onder is, is hij actief genoeg. Dat zijne majesteit wel de hele tijd vastgeketend moet blijven omdat hij anders een hap uit het personeel neemt, is niet iets om je druk over te maken. In ieder geval totdat de hoogzwangere koningin, tevens de dochter van de raadsheer, de troonopvolger heeft gebaard.
Kingdom biedt voor elk wat wils: politieke intrige, een prachtige historische setting (de serie speelt zich af tijdens de hoogtijdagen van de Koreaanse Joseondynastie) en – uiteraard – heel veel zombies. (Zombies en samurai-zwaarden zijn altijd een goede combi). Maar voordat we bij de zombie apocalypse aankomen, moet eerst de basis worden gelegd. Dus maken we kennis met de kroonprins (Ji-Hoon Ju), die zich twee volle afleveringen afvraagt waarom zijn stiefmoeder hem niet bij zijn doodzieke vader in de buurt laat. Voor de kijker is de reden al lang duidelijk. De kroonprins is een bastaard, het resultaat van een ‘onderonsje’ tussen de koning en een concubine. Mocht de koningin een – legitieme - zoon baren, dan wordt die de volgende koning. Mits de huidige koning nog leeft op het moment van zijn geboorte.
8262.w1800.0.eb67cc9
De ironie: zo’n vergulde troon is niet veel meer dan een oncomfortabele stoel, wanneer al je onderdanen zijn veranderd in kannibalistische monsters. Ook dat heeft het koningshuis eigenlijk geheel aan zichzelf te danken. Heel Korea kampt met hongersnood. Dus besluit een dorpeling uit pure wanhoop dan maar de dode buurjongen (het eerste slachtoffer van de zombiekoning) verwerkt in een stoofpotje aan zijn dorpsgenoten te serveren. Een noodlottige beslissing die uiteindelijk alleen de kok zelf en de verpleegster (Doona Bae, The Host, Cloud Atlas, Sense8 ) kunnen navertellen. Vanaf aflevering drie gaat de serie – gebaseerd op de webcomic Land of the Gods van schrijfster Kim Eun-hee - echt los en gaan al onze bloederige zombiewensen in vervulling.
Dus waar wacht je nog op? Ga kijken!
Kingdom S01, vanaf 25 januari 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief