Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Kijktip: The Polgar Variant (Canvas)

  •  
06-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Polgar
Drie Joods-Hongaarse zusjes werden compleet geïsoleerd van de buitenwereld gehouden, met als enig doel schaakmeesters van ze te maken.
De documentaire The Polgar Variant vertelt het wonderlijke verhaal van de drie Joods-Hongaarse zusjes Judit, Susan en Sofi Polgár. De drie groeiden op in het grijze, communistische Budapest van de jaren zeventig. Hun vader László Polgár geloofde erin dat ‘genieën niet geboren, maar gemaakt worden’. De meisjes gingen niet naar school, maar waren enkel bezig met schaken, werden compleet geïsoleerd van de buitenwereld met als enig doel schaakmeesters van ze te maken.
Al op jonge leeftijd begeven de zusjes zich in een door mannen gedomineerde schaakwereld en spelen ze tegen – én winnen ze van – grote schakers. De Israëlische filmmaker Yossi Aviram deed zelf af en toe mee aan schaakwedstrijden en zag bij een van de schaakclubs een foto van de drie zusjes aan de muur hangen. Hij kende het verhaal van de Polgárs niet en besloot op onderzoek uit te gaan. Aviram zocht contact met vader Polgár, die over een enorm archief aan videomateriaal van zijn dochters beschikte. Gecombineerd met interviews met familie en coaches leveren de beelden een prachtig en tegelijkertijd onthutsend familieportret op.
7 augustus, Canvas, 23:45 uur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief