Vlechtbroden, soezentorens, ingenieuze bouwwerken van nougatine en angst voor instortingsgevaar. Voor het negende seizoen trekken thuisbakkers alles uit de (provisie)kast in Omroep MAX’ kijkcijferkanon Heel Holland bakt. Onder toeziend oog van presentator André van Duin en juryleden en fijnproevers Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven wagen ze zich in
de tent in de tuin van Kasteel Maarsbergen aan signatuur opdrachten en spektakelstukken. Sara van Langen werkt voor het vierde jaar als eindredacteur bij HHB. We vroegen haar onder meer hoe het programma wordt gemaakt en wat de grootste culinaire hindernissen zijn voor de kandidaten. ‘Macarons blijken hele venijnige koekjes. Voor je het weet ontstaan er scheuren.’
Wat is er nieuw het komende seizoen?
Door een iets andere planning van de NPO verhuizen we van de traditionele zondag naar de zaterdag. Daardoor verwachten we dat er meer kinderen kunnen (mee) kijken die de dag erna aan de slag willen met recepten. Een leuke gedachte. Verder zitten we iets vroeger in het jaar dan voorgaande seizoenen en dat lentegevoel zie je terug in de aankleding van de tent. Bijvoorbeeld door het gebruik van kleuren en voorjaarsbloesem. Daarnaast doen er deze editie veel mensen met verschillende achtergronden mee. Een Griekse man die al lang in Nederland woont, een Iraans/ Kazachstaans meisje, een Schotse thuisbakker en een jongen met Frans/Engelse ouders. Puur toeval. Maar het mooie van dit diverse clubje is dat deze thuisbakkers smaken meenemen waar oer-Hollanders niet heel bekend mee zijn.
Hoe worden de kandidaten geselecteerd?
Een klein clubje houdt zich daar al jaren mee bezig. We zoeken mensen die technisch goed zijn, verdienstelijke amateurs. Daarvoor moet je meters achter de oven maken. Een paar keer een leuke verjaar- dagstaart voor je tante bakken, is niet voldoende om in aanmerking te komen voor deelname aan HHB. Tijdens verschillende bel- en voorstelrondes wordt door het stellen van gerichte vragen snel duidelijk of iemand een goede thuisbakker is. We hebben ook wel meegemaakt dat iemand een taart had meegenomen die zijn moeder had gefabriceerd en zo op tv hoopte te komen. Commerciële bakkers en kandidaten met een afgeronde patisserie-opleiding op hun cv kunnen eveneens niet meedoen. Het gaat om passie. Daarnaast kijken we of iemand een leuk karakter heeft, of de kijker kan meegaan in zijn of haar verhaal. De laatste stap is dat ze in de bakkerij van Robèrt onder tijdsdruk aan de slag moeten. Dit jaar hadden we 1000 aanmeldingen, dat is ongelofelijk veel.
Lees verder in VARAgids 11 vanaf bladzijde 24.
Meer over:
artikelenOntvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief