Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Kaleidoscope S01E01-02: gedurfde thrillerreeks

  •  
01-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Kaleidoscope
Giancarlo Esposito speelt een gedetineerde in een zinderend heistverhaal dat je in verschillende volgordes kunt zien.
Foto credits: Clifton Prescod / Netflix
Een televisieserie of film openen in medias res (midden in een verhaal) is momenteel ontzettend populair. Het nadeel is dat zo’n vertelstijl ook al snel voor de kijker kan aanvoelen als een gimmick. Kaleidoscope leunt hier echter min of meer op. De thrillerreeks is zo in elkaar gestoken dat je alle acht afleveringen in willekeurige volgordes kunt zien. Als ‘puzzelstukjes’ die gaandeweg op hun plek vallen. Hoewel de makers benadrukken dat de aflevering die de titel ‘White’ draagt de verhaallijnen afrondt. Op deze wijze ontstaan er duizenden kijkopties. Showrunner Eric Garcia, bekend van het scenario van Matchstick Men (2003), houdt van experimenteren, zoveel is duidelijk.
Bovendien werkt het verfrissend, om wendingen vanuit verschillende perspectieven te zien. Hoewel het bij dit soort complexe scenario’s altijd wel de vraag is of als de puzzel volledig is gelegd de kijker ook met een bevredigd gevoel de televisie uitzet.
Kaleidoscope
Wie begint met de aflevering ‘Black’ zal zien hoe gedetineerde Leo Pap (Giancarlo Esposito uit Breaking Bad is met zijn esoterische voorkomen steevast van meerwaarde voor de films en televisieseries waarin hij speelt) samen met Stan Loomis (Peter Mark Kendall) uit de gevangenis ontsnapt via een aantal gewiekste trucs. Daarmee is de toon direct gezet: Pap is een schaker, iemand die talloze zetten vooruitdenkt in het leven. Niet altijd met succes; hij zit of zat immers vast.
Kaleidoscope
Zodra Pap zich weer onder de normale stervelingen begeeft kan hij een andere gecompliceerd plan, een grote roofoverval, tot uitvoering brengen. Daar heeft Pap 25 jaar aan gewerkt. Geduld is een schone zaak. Hoewel de tijd begint te dringen: de beroepscrimineel lijkt te lijden aan parkinson. Garcia lardeert zijn scenario’s met talloze van dit soort details die op de achtergrond een rol van betekenis lijken te spelen. Misschien ook omdat die details verderop in het verhaal fungeren als een bouwsteen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Kaleidoscope
Het is daarnaast een manier om de kijker nieuwsgierig te houden. Een handigheid die Garcia goed onder de knie heeft. Evenals het castingproces: zo is de Spaanse actrice Paz Vega, de tegenspeler van Esposito, weer eens te zien in een Engelstalige productie. Het valt te benieuwen wat Garcia voor deze veelzijdige ster in petto heeft. Kortom, genoeg redenen om naar deze caleidoscopische reeks te kijken en blijven kijken.
Kaleidoscope S01, vanaf 1 januari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief