Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Juvenile Justice S01E01-04: indringende jeugdzaken

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Juvenile Justice
Een strenge jeugdrechter behandelt complexe en gruwelijke zaken waarbij jeugddelinquenten betrokken zijn.
‘Iedereen heeft kritiek op jeugddelinquenten. Alleen wij rechters kunnen ze een tweede kans geven.’ In de Zuid-Koreaanse dramaserie Juvenile Justice volgen we jeugdrechter Sim Eun-seok (Kim Hye-soo). Ze is streng, houdt zich aan de regels, heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en zegt jeugddelinquenten te haten. Ze staat bekend als ‘rechter Max’, omdat ze in het verleden altijd de maximaal mogelijke straffen uitdeelde aan de verdachten in haar rechtbank. Op haar nieuwe werkplek in het Yeonhwa district ontmoet ze de empathische assistent-rechter Cha Tae-ju (Mu-Yeol Kim), met wie ze moet samenwerken. Hij is haar morele tegenpool, waardoor ze soms met een ander perspectief naar zaken moet kijken. Hij gelooft in rehabilitatie en in dat de jeugdrechtbank een verantwoordelijkheid heeft om in contact te blijven met de delinquenten, om te voorkomen dat ze nogmaals de fout ingaan.
Eun-seok is van mening dat de minderjarige jeugd die strafbare feiten pleegt, misbruik maakt van het Zuid-Koreaanse rechtssysteem. In het land zijn kinderen onder de 14 jaar nooit toerekenbaar en kunnen ze niet berecht of veroordeelt worden tot een gevangenisstraf. De zaken die rechters Sim en Cha voorgeschoteld krijgen zijn indringend en heftig. Anders dan in andere crimeseries, doen de rechters in deze serie ook zelf onderzoek – iets waarvoor de twee op het matje worden geroepen. Elke zaak bevraagt niet alleen hoe het komt dat minderjarigen soms gruwelijke misdaden kunnen plegen, maar ook in hoeverre ouders – en in het bijzonder moeders – en de maatschappij een sociale verantwoordelijkheid hebben om jeugdmisdaden te voorkomen.  
Juvenile Justice
In de eerste twee afleveringen staat een kindermoord centraal. Een tiener van 13 bekent de moord op de 9-jarige Ji-Hu te hebben gepleegd. Het jongetje is ontvoerd, vermoord en zijn lichaam werd in stukken in plastic zakken teruggevonden op het dak van een flatgebouw. Rechter Sim gelooft niet dat de jongen alleen handelende en komt er al snel achter dat hij samenwerkte met een 16-jarig meisje. In de derde aflevering staat een zaak centraal waarin een tienermeisje ernstig mishandeld in het ziekenhuis is opgenomen. De zaak roept voor Cha traumatische jeugdherinneringen op. In de vierde aflevering is te zien waar de jeugd die gestraft wordt terechtkomt: tehuizen waar ze hulp krijgen. Maar, er wanneer een melding komt van een mishandeling bij een van de meest gewaardeerde tehuizen, wordt de jeugdtherapeute die de instelling leidt onder de loep genomen. Echter blijkt er al snel iets anders aan de hand te zijn.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Juvenile Justice
Juvenile Justice is een vernieuwende Koreaanse serie die een welkome nieuwkomer is in het groeiende aanbod van producties uit Oost-Azië op de streamingdienst. De serie is gedurfd: de zaken zijn provocerend en lijken maatschappijkritisch te zijn. Jammer is dat het soms niet helemaal duidelijk is wat we van rechter Sim moeten vinden.
Juvenile Justice S01, vanaf 25 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor