Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Jury Duty S01E01-04: één rechtszaak, twaalf juryleden, elf acteurs

  •  
02-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1526 keer bekeken
  •  
JURY_MASTER_2000x3000__71246_April7_1

© Amazon Freevee

Wanneer The Office Candid Camera ontmoet.

'Deze serie geeft een inkijkje in het Amerikaanse juridische proces, gezien door de ogen van een jury. Maar dit is geen normale rechtszaak. Alle betrokkenen zijn acteurs. Behalve één…'

Hoe meer je erover nadenkt, hoe fantastischer het is dat dit concept ook daadwerkelijk van de grond is gekomen. Jury Duty is geschoten als een mockumentary à la The Office – bedenkers Lee Eisenberg en Gene Stupnitsky werkten mee aan de Amerikaanse versie – met één belangrijk verschil: één van de juryleden, Ronald Gladden, denkt dat hij deelneemt aan een echte rechtszaak en aan de daarbij behorende documentaire. Alle mensen om hem heen zijn acteurs en doen dus alsof, waaronder ook James Marsden, als een hufterige versie van zichzelf.

JURY_S1_FG_108_00014716_Still022_3000

© Amazon Freevee

Het maakt van Jury Duty een ware balanceer-act. Niet alleen moest Ronald zeventien dagen lang om de tuin worden geleid (er waren wel noodplannen voor als hij achterdochtig werd), maar het eindresultaat zelf moest ook leuk zijn om naar te kijken én werken als een mockumentary. En weet je wat? Het lukt! De serie is genomineerd voor vier Emmy’s, waaronder voor beste komedieserie en beste mannelijke bijrol (Marsden).

JURY_S1_FG_107_00100722_Still198_3000

© Amazon Freevee

Veel is daarbij te danken aan het uithoudingsvermogen en het improvisatietalent van de acteurs, die bijna continu in hun rol moesten blijven, en aan de flexibiliteit en vindingrijkheid van de makers, die constant het script bleven aanpassen aan de hand van de input die Ronald hen – nietsvermoedend – gedurende de opnames gaf. Zoals wanneer Noah (Mekki Leeper, The Sex Lives of College Girls), een kandidaat-jurylid, Ronald om tips vraagt hoe hij onder zijn juryplicht uit kan komen. Of wanneer Ronald James Marsden vertelt welke van zijn rollen zijn favoriet is (hint: het is niet Cyclops). Laten we hopen dat er van Jury Duty snel een making-of wordt uitgebracht.

JURY_S1_FG_101_00110010_Still148(1)_3000

© Amazon Freevee

Uiteindelijk vormt Ronald, die de makers vonden door middel van een advertentie via Craigslist, het hart van de serie. Het had makkelijk afzeik-televisie kunnen worden, maar zijn enthousiasme (Ronald wil echt aan zijn juryplicht voldoen) en behulpzaamheid zijn moeilijk te weerstaan.

Jury Duty S01, nu te zien bij Amazon Prime Video

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief