Hoe herken je talent en wat doe je ermee? Ronald Giphart spreekt met Sacha en Jan Geluk, de ouders van presentator Jurre Geluk.
Er zijn in Nederland zo’n 1500 mensen die van hun achternaam Geluk heten. Een van hen is presentator, zanger en danser Jurre Geluk (28), die werd geboren in Veenendaal, een van de grotere plaatsen in het Utrechtse deel van de biblebelt. Jurres vader, Jan Geluk (65), is goudsmid en moeder Sacha Geluk (61) stond jarenlang in de winkel van haar man. Het gezin – door Sacha omschreven als progressieve middenstanders – woonde boven de zaak. Jurre was de jongste van drie kinderen en al in zijn jonge jaren bleek hij de gave te hebben zijn omgeving te entertainen met grappen en grollen: hij hield vooral van toneelspelen, zingen en dansen. Als er ergens een verkleedkist stond, voerde hij meteen de ene act na de andere op.
Al op zijn elfde begon hij stemmetjes van animatiefilms in te spreken, en ook op andere gebieden spatte het talent eraf. Als scholier deed hij de vooropleiding en de hbo-opleiding van de Lucia Marthas Institute for Performing Arts, waarna hij een rol kreeg in de theaterproductie Jersey Boys. Hij besloot zich nog meer te verbreden en solliciteerde bij de BNNVARA Academy, waar jonge presentatoren worden klaargestoomd. Jurre’s talent werd opgepikt en zijn carrière ging vervolgens pijlsnel: hij mocht Spuiten en slikken, Club Hub, De seksmobiel en 3 op reis midweek presenteren en werd een van de gezichten van Yung DWDD. Sinds twee jaar voert hij ook indrukwekkende gesprekken in Je zal het maar hebben, met jongeren die een ziekte of beperking hebben (zoals de ontroerende aflevering met het meisje Esmee, dat openlijk praatte over haar vervormde gezicht).
Als presentator van Spuiten en slikken maakte Jurre Geluk spraakmakende items. Zo ging hij achter een van de ramen zitten op de Amsterdamse wallen, verhuurde hij zich als escort, liep hij met jongens hand in hand in een winkelstraat in Utrecht om de reacties te peilen en had hij een indringend gesprek met Evi, een vrouwelijke pedofiel. Om dat laatste item werd hij in NRC Handelsblad geprezen om zijn stijl van interviewen: niet veroordelend of gejaagd, maar kalm en inlevend.
‘Natuurlijk denk ik heel vaak na over hoe het voor mijn ouders moet zijn dat ik programma’s als Spuiten en slikken presenteer,’ vertelt Jurre over zijn opvoeding en de invloed van zijn ouders bij de ontwikkeling van zijn talent. ‘Mijn vader heeft nog steeds zijn juwelierswinkel op de markt in Veenendaal. Vroeger hebben we altijd geleerd dat we er op straat netjes moesten uitzien. Niet eten in het openbaar. Vriendelijk tegen mensen zijn. Je behoorlijk gedragen. Dat hebben mijn zus en broer altijd meegekregen. Daar denk ik weleens aan nu ik programma’s over seks en drugs presenteer. Ik hoop echt niet dat mensen bij mijn vader in de winkel komen en dan vragen: Jan, hoe moet dat met die losgeslagen zoon van jou?
Jurre’s moeder Sacha geeft toe dat ze in het begin misschien wat bedenkingen had, maar dat die inmiddels al lang verdwenen zijn. ‘Geen idee of erover wordt gesproken. Mensen die het afkeuren, zeggen dat meestal niet.’
Vader Jan: ‘Spuiten en slikken is natuurlijk een begrip. Dat Jurre daarvoor gevraagd werd, vonden wij heel bijzonder. In het begin vroeg ik me af of al die items niet al een keer zijn behandeld, maar inmiddels ben ik tot het besef gekomen: deze verhalen moeten verteld blijven worden. Dat is belangrijk voor jonge mensen. Ik zie Jurre onderwerpen bij de kladden grijpen waarvan ik denk: wat goed dat het wordt besproken. Hij heeft verantwoordelijkheidsgevoel genoeg om te bekijken wat wel en niet kan.’