Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Jimmy Savile: A British Horror Story S01E01: een man; een monster

  •  
06-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Jimmy Savile: A British Horror Story
Makers van documentaire tweeluik over oud-presentator groeven diep in de beeldarchieven van de BBC met een fascinerend portret van een monster tot gevolg.
De tweedelige documentairereeks Jimmy Savile: A British Horror Story begint als een sprookje, met beelden uit zijn vermaarde televisieshow Jim’ll Fix It (de show werd bij de BBC uitgezonden van 1975 tot 1994): een soort Geef nooit op avant là lettre waarin de dromen van kinderen uitkwamen. Savile was de man ' who made things happen'. Zodoende werd deze man van het volk, die zijn carrière begon als mijnwerker, op latere leeftijd zelfs een souffleur van de toenmalige premier Margaret Thatcher én van het Britse Koninklijk Huis. Niemand had door dat Savile in werkelijkheid een monster was.
Tegenwoordig staat de in 2011 overleden oud-presentator en mediapersoonlijkheid, die zelfs werd geridderd, bekend als seksueel roofdier, die met z’n vele goeddoenerij – hij zamelde gedurende zijn leven een fortuin in voor goede doelen – zijn abjecte gedragingen wist te verbloemen. Hoewel: in sommige interviews zinspeelde Savile toen al op wat hij op zijn kerfstok had. Maar niemand luisterde, of men dacht dat het een grap betrof. Of, nog curieuzer: Savile maakte grapjes over contact met jonge meisjes omdat zijn aanbidders dan misschien wel zouden denken: tja, als hij daar zo open over is zal het vast een grap zijn.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Jimmy Savile: A British Horror Story
Niettemin wordt die dynamiek in Jimmy Savile: A British Horror Story buitengewoon sterk voor het voetlicht gebracht: het verschil tussen Savile de kwaadwillende perverseling en Savile de held. En fascinerend is dat je met de kennis van nu op een hele andere manier naar beelden van hem zit te kijken. Dat lijken de makers van dit tweeluik, die diep in het BBC-archief zijn gaan graven, zich te beseffen. Ook hebben ze veel mensen die Savile van dichtbij kenden opgespoord: hun verhalen werpen ook een nieuw licht op de zaak. Een zaak die wel wordt omschreven als 'iets wat Stephen King niet had kunnen bedenken'.
Jimmy Savile: A British Horror Story, vanaf 6 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief