Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Jett S01E01-02: pretentieloze maar boeiende thriller

  •  
30-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
229 keer bekeken
  •  
Jett
Carla Gugino speelt vol overtuiging een gewiekste beroepscrimineel.
Foto credits: HBO
Beroepscrimineel Daisy ‘Jett’ Kowalski (Carla Gugino uit The Haunting of Hill House ) is nog maar net op vrije voeten wanneer ze zich alweer begeeft in schimmige kringen die het daglicht niet kunnen verdragen. Gangster Charlie Baudelaire (Giancarlo Esposito uit Breaking Bad) wil graag dat ze voor hem een klus doet: in Havana een ring stelen uit de kluis van een Russische maffioso. Jett gaat uiteindelijk overstag, nadat handlangers van Baudelaire haar ex-partner Quinn (Mustafa Shakir) op haar verzoek uit de gevangenis weten te breken – via een slinkse zet. Zodoende is het eenmaal op Cuba aan Jett om de Rus te verleiden, zodat Quinn de kluis in diens landhuis kan openbreken.
Maar natuurlijk gaat niet alles van een leien dakje. Waardoor Jett, die voornemens was om eens lekker van haar pensioen te gaan genieten, haar werk in de onderwereld zal moeten voortzetten (met een reeks risicovolle klussen tot gevolg). Terwijl ze zich ondertussen ook ontfermt over haar dochter Alice (Violet McGraw) en hun aan kanker lijdende huisgenoot Maria (Elena Anaya). (Nederlandse kijkers zullen trouwens wellicht actrice Gaite Jansen in de serie herkennen, ze speelt sekswerker Phoenix.)
Jett
Het resultaat is een pretentieloze heistthriller, met film noir-invloeden. Het door regisseur en scenarist Sebastian Gutierrez (de levenspartner van Gugino) bedachte verhaal leunt zwaar op de conventies uit het genre, en zit vol al dan niet bewuste referenties aan actiefilms als James Bond , Mission: Impossible , John Wick en Atomic Blonde. Gutierrez voegt hier met regelmaat splitscreens aan toe (om de spanning te verhogen) en kiest ervoor om voor de sfeer zo nu en dan in andere beeldverhoudingen – en met super 8-camera’s - te filmen. Dit alles geeft Jett het speelse karakter van een onderhoudende b-film.
Jett
Dit vehikel voor Gugino – die de hoofdrol met veel overtuiging speelt – wordt in de Verenigde Staten uitgezonden bij Cinemax: de kabelzender is het kleine zusje van HBO en staat bekend om pikante en gewelddadige content. Ook Jett valt onder die noemer, en is bij vlagen sensueel, grotesk, maar bovenal zeer boeiend.
Jett S01, vanaf 1 november 2019 op Ziggo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief