Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Jack Ryan S04E01: de reddende genade in actie

  •  
30-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1165 keer bekeken
  •  
JKRY_S4_UT_406_220323_SZVATT_00305RC_3000

© Amazon Studios

Aardige actiethriller en vehikel voor acteur John Krasinski is op zijn best in het slotseizoen. 

Nu aan het slot van Jack Ryan, het vierde seizoen is het laatste deel, kunnen we concluderen dat deze actiethrillerreeks nooit van een subliem niveau is geweest. Maar ook dat John Krasinksi écht in zijn rol is gegroeid en dat de serie als geheel wél steeds beter is geworden.

In de openingsaflevering wordt het soms bijna roekeloze functioneren van CIA-bobo Jack Ryan (Krasinski) bekritiseerd tijdens een kruisverhoor waarbij Amerikaanse senatoren hem flink aan de tand voelen. ‘Ben jij onze reddende genade of onderdeel van het probleem?’ Daarmee wordt de gewiekste hoofdpersoon uit de serie treffend geschetst. Ryan gebruikt onorthodoxe methoden om zijn doelen te halen en is zijn superieuren vaak een stapje voor. Steevast kan hij dan ook rekenen op zulke onwetendheid. Hoewel hij, en dat is een open deur, natúúrlijk de reddende genade is – dat weet de kijker eveneens.

JKRY_S4_UT_220110_COUJON_00049R_3000

© Amazon Studios

Het verhaal begint ditmaal in Myanmar waar een man met een kap op z’n hoofd op het punt staat gemarteld te worden. Wie is die man? Ja, Ryan natuurlijk. Vervolgens schakelen de makers 3 weken terug, naar een omineuze gebeurtenis in het Nigeriaanse Lagos. Daar vermoorden soldaten die ogen als CIA-commando’s een politicus die op het punt staat om industrieën te nationaliseren. Deze scène is classic Jack Ryan. Denk aan stipjes op een radar, close-ups van mannen met nachtkijkers. Het verhaal verplaatst zich hierna naar Mexico, waardoor al snel een link ontstaat tussen cartelbezigheden in Latijns-Amerika en drugsproductie in Myanmar.

JKRY_S4_UT_401_220519_SZVATT_00090RC_3000

© Amazon Studios

En Ryan is natuurlijk de spin in het web, soms de muis, ook vaak de kat. Het blijft fascinerend om te zien hoe een man die ’s ochtends nog rustig een paar kilometers roeit op de Potomac-rivier in Washington, ’s middags al in den vreemde kan zijn op een geheime missie. Dat is natuurlijk ook altijd de bedoeling geweest: John Krasinski ís de alledaagse burger waar menigeen zich mee kan identificeren. Het enige verschil tussen Ryan en de gemiddelde aardbewoner is kraakhelder: Krasinski’s personage is gezegend met een ijzersterke vastberadenheid.

Jack Ryan S04, vanaf vrijdag 30 juni 2023 wekelijks twee afleveringen (van de zes) bij Amazon Prime Video

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief