Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Invincible S01E01-02: explosieve coming-of-age

  •  
27-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Invincible
Animatieserie boordevol actie, van de scenarist van The Walking Dead.
Superkrachten blijken genetisch overdraagbaar in Invincible: tiener Mark Grayson (Steven Yeun) heeft de bovennatuurlijke talenten van zijn vader Omni-Man (J.K. Simmons) geërfd. In de openingsscène van de animatieserie zien we eerst nog hoe Omni-Man en zijn ensemble van superhelden opereren, in een gevecht tegen twee blauwe bruten bij het Amerikaanse Witte Huis. Als redders uit de hemel schieten pa en zijn kompanen de beveiligers van de residentie van de president te hulp, nadat een van de stervelingen nog met precisie het oog van een van de bruten weet te raken met zijn pistool – hoewel in het land van de bruten de eenogige op dat moment nog steeds koning blijft.
Maar Omni-Man en zijn team verslaan de groteske monsters en de rust wederkeert. Waarop Mark zijn eigen krachten kan gaan ontdekken en cultiveren. Eerst legt zijn vader hem tijdens ‘the talk’ (niet over seks, ironisch genoeg) nog uit dat hij van een buitenaardse planeet afkomstig is, en dat Mark net als hem kan vliegen. Op 17-jarige leeftijd stellen zijn vliegkunsten evenwel nog niet veel voor, hoewel de jongeling zich betoont als een snelle leerling, na een bijna-aanvaring met een passagiersvliegtuig hoog in het luchtledige.
Invincible
Mark bezit net als zijn vader over veel branie, en mengt zich al snel, ongevraagd, in allerlei akkefietjes in zijn hometown. Op school gaat hij confrontaties met de lokale pestkop niet uit de weg, waarop hij, na een aantal weinig effectieve vuistslagen aan zijn adres, wordt uitgemaakt voor freak. Zo reageert de mens op het andere, op wat hij niet begrijpt. Het zijn scifi-metaforen voor coming-of-age, voor opgroeien en de wereld proberen te begrijpen. En die wereld zit een stuk complexer in elkaar, blijkt al in de eerste aflevering, die eindigt in een bloedbad.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Invincible
Waar Invincible aanvankelijk – ook in esthetisch opzicht – lijkt op voorgangers uit de jaren tachtig als G.I. Joe, is de serie een stuk grotesker en niet geschikt voor kids onder de 16 jaar. Maker Robert Kirkman, bekend van zijn cartoons (waaronder dus Invincible) en bekend als scenarist van The Walking Dead , kiest nadrukkelijk voor volwassenentertainment, zoveel is duidelijk. Boordevol actie. Het resultaat voelt herkenbaar (superheldenensembles, exploderende wolkenkrabbers) en zal vooral beklijven bij diegenen bij wie de zucht naar superheldendrama’s onverminderd is.
Invincible S01, vanaf 26 maart 2021 bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief