Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Inventing Anna S01E01-02: veel arrogantie, weinig charisma

  •  
10-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
Inventing Anna
Eersteklas oplichtster houdt onze interesse nauwelijks vast.
‘Haar naam is Anna Delvey. Of Anna Sorokin. Niemand weet het zeker. Ze is óf een rijke Duitse erfgename, óf helemaal platzak. En misschien Russisch.’
Het is niet moeilijk te begrijpen waarom producente Shonda Rhimes ( Scandal , Grey's Anatomy , Bridgerton ) gefascineerd raakte door het verhaal van Anna Delvey, echte naam Anna Sorokin, een eersteklas oplichtster, die zich jarenlang bewoog tussen de elite van de elite in New York, tot ze in 2017 werd opgepakt vanwege het bezwendelen van banken, hotels en rijke kennissen. Al waren niet al haar slachtoffers superrijk. Zo zadelde ze een vriendin op met een hotelrekening van 62.000 dollar, meer dan haar jaarsalaris.
Maar wie is Anna Sorokin (Julia Garner, Ozark , The Assistent ), de jonge vrouw met het moeilijk definieerbare accent, nu echt? Dat is wat journaliste Vivian (Anna Chlumsky, Veep ) wil achterhalen. Want hoe meer onderzoek ze doet, hoe minder ze lijkt te weten. Iedere oude bekende heeft een ander verhaal, schetst een beeld van een compleet andere Anna. ‘Hoeveel Anna’s is ze?’, roept Vivian wanhopig uit.
Inventing Anna
Succesvolle zwendelaars blijven ons intrigeren, zo blijkt uit de net uitgekomen documentaire The Tinder Swindler , maar ook uit eerdere op ware feiten gebaseerde films zoals Catch Me If You Can , Can You Ever Forgive Me?  en Shattered Glass  - één van de weinige films waarin Hayden Christensen laat zien dat hij wel degelijk goed kan acteren. Maar bij Inventing Anna  wordt het je als kijker wel heel moeilijk gemaakt om in het hoofdpersonage geïnteresseerd te blijven.
Inventing Anna
Haar eerste kennismaking met journaliste Vivian is daarbij exemplarisch. ‘Ben je zwanger of gewoon heel, heel erg dik?’, wil ze weten, om bij de volgende ontmoeting haar kledingkeuze af te kraken. ‘Je kleedt je als een pauper, en je voeten zijn te vet voor hakken.’ Ook in de rest van de eerste twee afleveringen zien we vooral een Anna die totaal niet onder de indruk is van de wereld en de mensen om haar heen.
Inventing Anna
Toch lijkt juist dit, en een vlekkeloze smaak wat betreft kunst, kleding en cuisine, een onweerstaanbare combinatie voor leden binnen de New Yorkse high society en onderliggende rangen, zoals Val (James Cusati-Moyer), Talia (Marika Dominczyk) en Kacy (Laverne Cox, Orange Is the New Black ). Maar hoewel alle mensen om haar heen – en Anna zelf – ons maar blijven vertellen hoe superlatief ze wel niet is, als kijker zien we er maar bar weinig van terug.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Inventing Anna
Dan trekken we veel liever op met de zwangere Vivian, die zo gedreven is dat ze een echo-afspraak met haar man (Anders Holm, The Mindy Project ) vergeet, en haar team van trouwe collega’s (Jeff Perry, Terry Kinney en Anna Deavere Smith) die haar helpen met haar achtergrondonderzoek. Of met Todd (Arian Moayed, Succession ), Anna’s goedbedoelende advocaat die duidelijk niet weet dat hij met Anna een actieve handgranaat in handen heeft.
Inventing Anna
Toch is de serie niet helemaal een total loss. Van het geld dat Sorokin ontving van Netflix voor haar levensverhaal kon ze wel een groot deel van haar schuldeisers afbetalen. Dus dat is tenminste iets.
Inventing Anna S01, vanaf 11 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief