Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Intruder S01E01-02: rommelig verhaal verzandt in eigen subplotjes

  •  
21-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4702 keer bekeken
  •  
Intruder

Britse miniserie met middelmatig acteerwerk doet zijn best een heel spannende home invasion-thriller te worden.

Foto credits: KRO-NCRV

Er is bijna geen genre dat kijker al van tevoren zoveel rillingen over het lijf bezorgt als de 'home invasion'-films en -series. De gedachte dat vreemden met kwade plannen zich, al dan niet gewapend, toegang weten te verschaffen tot jouw eigen doorgaans veilige domein is voor veel mensen een van de ergst denkbare realistische scenario's.

Toch lukt het de vierdelige Britse miniserie Intruder in de eerste aflevering maar niet écht spannend te worden. De uitgedoofde relatie van veertigers Sam (Tom Meeten) en Rebecca (Elaine Cassidy) komt onder druk te staan als op een avond twee tieners binnendringen in hun designhuis. Sam steekt een van de jongens dood. Maar omdat het slachtoffer ongewapend blijkt én Sam hem neerstak terwijl hij wegrende, besluiten de echtlieden en hun logerende vriendin Angela (Helen Behan) een alternatief scenario te verzinnen.

INT_EP1_0306

Het is bijzonder eigenaardig dat de politie niet direct aanslaat op de vreemde houding van het dode lichaam en het verroeste stanleymes dat de tiener in zijn hand zou hebben gehad. En op deze manier kachelt het verhaal verder: bij elke plottwist, van de verdwenen laptop tot de overdadig sms'ende minnares, kan zelfs de meest ongeoefende kijker direct tien vragen stellen. Waarom pikt Rebecca het van Sam dat hij midden in de nacht boze telefoongesprekken voert? Waarom stelt de sociaal werker meer slimme vragen aan het koppel dan de recherche? En waarom zouden we als kijker überhaupt willen meeleven met deze vervelende, eendimensionale, en ja zelfs domme mensen?

INT_EP2_0060

Deze rommelige wirwar aan lijntjes en ideetjes maakt overigens wel nieuwsgierig naar de ontknoping die de makers voor ons in petto hebben. Maar wellicht niet om de juiste redenen, want het lijkt lastig om uit deze brei een coherente finale te construeren. Overigens kan niet alle schuld hiervoor rechtstreeks in de schoenen van de makers worden geschoven. De opnames van Intruder werden flink gefrustreerd door de coronapandemie en het draaien moest meerdere malen worden onderbroken en uitgesteld vanwege diverse lockdowns.

Intruder, vanaf vrijdag 21 april 2023 wekelijks op NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief