Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Interview met Tjitske Reidinga

04-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2027 keer bekeken
  •  
tjitske
DOOR ANNEMART VAN RHEE
De actrice (1972) kreeg zes jaar geleden te horen dat ze blaaskanker had. Daarom vond zij het spelen van een vrouw met die ziekte in de nieuwe serie De K van Karlijn op sommige momenten meer dan pittig. ‘Je komt in de overlevingsstand.’
Linda de Mol werkte met regisseur Will Koopman samen aan kijkcijfer- en bioscoophits als Gooische vrouwen, Familie Kruys en April, May en June. Voor de komische Net 5-dramaserie De K van Karlijn bundelden zij opnieuw hun krachten. En net als in hun eerdere producties zien we ook hierin beproefde en eigentijdse succesingrediënten voorbij komen: vrouwenvriendschappen overgoten met witte wijn, de worsteling met zorg, werk en relaties en het tackelen van problemen op een komische manier. Hoofdrolspeler Tjitske Reidinga maakt titelpersonage Karlijn door een combinatie van gestuntel, zelfrelativering en onderkoelde humor aanraakbaar en herkenbaar.
Daarnaast bevat de nieuwe reeks nog een belangrijk element: kanker. Want Karlijn ontdekt tussen het gehaast van haar werk als bloemenjuwelier naar het paintballfeestje van zoon Thijs een pijnlijke plek in haar borst. Wanneer ze het ongemak laat onderzoeken op aandringen van haar uitgesproken vriendin Ellen luidt de onverbiddelijke diagnose: borstkanker. De medische molen die daarna volgt – ziekenhuisbezoeken, behandeltrajecten – moet velen bekend voorkomen: jaarlijks krijgen zo’n 120.00 mensen de mededeling dat ze de ziekte hebben. Daarnaast kent een op de drie Nederlanders iemand die het heeft. Een reden voor De Mol om volksziekte nummer 1 in de serie te verwerken.  Ook Tjitske Reidinga werd er zes jaar geleden mee geconfronteerd. Ze hoorde dat ze blaaskanker had toen ze in DeLaMar-zomerkomedies als Palm springs en In de ban van Broadway speelde. Reidinga, partner van acteur Peter Blok en moeder van drie zonen, koos ervoor om er geen ruchtbaarheid aan te geven en liet haar werk zoveel mogelijk doorgaan.

Hoe reageerde je op die diagnose?
Er was geen sprake van paniek, ik vond het vooral onwerkelijk. Ook omdat ik me helemaal niet ziek voelde. Daardoor duurt het behoorlijk lang totdat het besef werkelijk landt en impact krijgt: er zit iets in mijn lichaam dat daar niet hoort. Dat moet weg. Soms dacht ik wel: o god, laat het leven niet stoppen nu. Ik wil doorgaan. Ik had het voordeel dat ik er in een heel vroeg stadium bij was. En daarom heb ik eigenlijk nooit echt getwijfeld aan de goede afloop. Evengoed is het dan bijzonder pittig en mentaal moeilijk. De wetenschap dat je ziek bent en de behandelingen, de narcose, ik ben wel vier, vijf keer geopereerd. Nou ben ik wel wat gewend: ik heb in mijn leven veel in ziekenhuizen gelegen. Daardoor heb ik een groot vertrouwen in het personeel, ik heb respect voor hen en hun werk.

Waarom heb je de buitenwereld er zolang niets over verteld?
Ik had er geen behoefte aan om het aan de pers te melden. Ik wilde er geen aandacht voor, ik wilde vooral beter worden. Nu vertel ik er wel over omdat het alweer een aantal jaar geleden is – en ook vanwege deze serie. Ik heb mijn collega’s destijds wel op de hoogte gesteld, ik maakte er geen geheim van. Dat kon ook niet door planning, speelschema’s en ziekenhuisopnames. Maar ik wilde zoveel mogelijk doorwerken. Vasthouden aan de normale dagelijkse gang van zaken, dat is ook een reddingsmechanisme en een manier om te overleven. Het gaf afleiding. Tegen mijn kinderen ben ik heel open geweest, hoewel ze erg jong waren. Dan zei ik: mama moet af en toe een paar dagen weg om iets te laten weghalen, maar geen zorgen, ze letten goed op mij. Of mama ligt op bed omdat ze iets in haar buik heeft dat niet goed is.

Lees verder in VARAgids 2 vanaf pagina 8.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief