Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Inside the Mind of a Cat: vermakelijke lofzang op huisdier

  •  
18-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Inside the Mind of a Cat
In documentaire die zich meer laat omschrijven als luchtig infotainment vertellen kattenexperts dingen over het dier die we nog niet weten.
Inside the Mind of a Cat klinkt als een pretentieuze titel voor een documentaire, maar filmmaker Andy Mitchell komt een heel eind. Hij interviewde de crème de la crème van katexperts uit de academische wereld. In een ruim uur zetten zij – allemaal kattenliefhebbers pur sang, natuurlijk – uiteen hoe katten denken en hoe onze relatie met hen eruitziet. Daarnaast rekenen de experts – onder meer afkomstig uit de Verenigde Staten en Japan – ook af met dooddoeners. Zo zijn katten niet per se dommer dan honden. Dat we dat denken heeft te maken met het feit dat kattenonderzoek zo’n 15 jaar achterloopt op hondenonderzoek.
Maar katten zijn wel wezenlijk anders dan honden. Wie een kat wil africhten zal eerst vrienden met het dier moeten worden. Dat kan je doen, vertelt een wetenschapster, door heel langzaam met je oogleden te knipperen, zoals katten dat zelf ook doen – dat levert in de film hilarische en aandoenlijke momenten op. Ook wordt de obsessie met dozen verklaard: katten jagen in het wild ook in nauwe gaten en hollen. Bovendien vinden ze het troostrijk om even ingeklemd te worden van verschillende kanten. Inside the Mind of a Cat is een aaneenschakeling van dit soort geestige feitjes.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Inside the Mind of a Cat
Hoewel – en dat is een manco waar dit soort luchtige infotainment wel vaker aan lijdt – Mitchell het nalaat om de kijker te informeren over de schade die katten berokkenen in de natuur, doordat ze bijvoorbeeld vogels doden. Inside the Mind of a Cat is dan ook vooral een vermakelijke lofzang op het dier en een feest der herkenning voor mensen die katten houden.
Inside the Mind of a Cat, vanaf 18 augustus 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief