Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Hunters S02E01-02: de ultieme wraak

  •  
13-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Hunters S02
Jennifer Jason Leigh is een van de nieuwe verrassingen in tweede en laatste seizoen van controversiële maar onderhoudende reeks over nazi-jagers in de jaren 70.
Foto credits: Prime Video / Bobbery
In het eerste seizoen van Hunters bleek dat Adolf Hitler springlevend is, hoewel hij nog enigszins onherkenbaar in beeld werd gebracht. De führer is getrouwd met De Kolonel (Lena Olin) en woont in het zonrijke Argentinië. Zodoende heeft nazi-jager Jonah Heidelbaum (Logan Lerman) in het tweede en tevens laatste seizoen een groot doel: de ultieme wraak. Overigens is de acteur die Hitler speelt uitstekend gecast. Hoewel het flauw is om hier uit de doeken te doen wie hem speelt. Sowieso blinkt Hunters uit in cameo’s en bijrollen. Zo kwam Barbara Sukowa, in de jaren 70 een van de muzen van de Duitse filmmaker Rainer Werner Fassbinder, vorig seizoen al voorbij.
In het tweede seizoen doet meesteractrice Jennifer Jason Leigh haar intrede. Notabene als Chava Apfelbaum, de bloeddorstige collega van Heidelbaum. In de openingsscène van de eerste aflevering is te zien hoe ze ergens halverwege de jaren 70 in een idyllisch Oostenrijks dorpje in een snoepwinkel de uitbater vraagt naar z’n religie. Is hij joods? Nee, zegt hij, en de winkel is al generaties in handen van zijn familie. Oh, maar hoe zit het dan met dat plekje bij de ingang, waar ooit een mezoeza (een klein doosje met daarin twee passages uit de Thora) hing?
Hunters S02
Apfelbaum ontmaskert prompt de winkelier. Die toegeeft dat in de jaren 30 de etablissementen van Joodse ondernemers en masse werden ingepikt. Daar is het showrunner David Weil natuurlijk om te doen: de machinaties en implicaties van antisemitisme en racisme tonen. Geïnspireerd door de verhalen van zijn grootmoeder die de Holocaust overleefde begon hij jaren geleden te schrijven aan Hunters. Toen het eerste seizoen in 2020 verscheen was niet iedereen content met Weils nogal boude wraakthriller. Begrijpelijk: zo’n delicaat onderwerp in genrevorm gieten is risicovol.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Hunters S02
Toch werkt Weils stijl. Die voelt opnieuw Tarantinesk aan, kleurrijk. Alsof je naar een exploitatiefilm uit de jaren 70 zit te kijken. Maar dan, zoals Tarantino ook doet, met muziek van nu, zoals een heerlijke Jiddische cover van Milkshake van Kelis. En hoe zit het met Al Pacino, die vorig seizoen de bad guy bleek en door Heidelbaum werd geëxecuteerd? Die is gewoon weer terug. Via flashbacks kan Weil nog verder in het denkbeeldige verleden van de nazikampbewaarder graven. Het valt te benieuwen waar Hunters uiteindelijk bij uitkomt.
Hunters S02, vanaf 13 januari 2023 bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief