VARAgids

Hollandse hits

  •  
01-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
798 keer bekeken
  •  
Beatles
DOOR ROBERT HAAGSMA

1963 is hét jaar van The Beatles. In het voorjaar breken ze door in Engeland en Beatlemania wordt geboren. Ze hebben al drie tophits dat jaar; ‘Please please me’, ‘From me to you’ en ‘She loves you.’ De vierde staat op uitkomen, ‘I want to hold your hand’. 

In Nederland zijn we nog lang niet zover. Als eind 1963 Herman Stok dit laatste nummer laat horen in Top of Flop is de jury met cabaretier Henk Elsink en acteur Henk van Ulsen uiterst kritisch. Ze lijken wel vissersvrouwen en het zijn net een stelletje bietenbouwers, aldus de heren. 

De Beatles-platen krijgen in Nederland geen poot aan de grond. Achteraf gezien te begrijpen. De Nederlandse platenrechten zijn in handen van de 79-jarige Henk Stibbe. Een platenpionier die zijn grootste successen beleefde in de jaren 30 en 40. The Beatles zijn hem te veel en hij verkoopt de hele handel aan de firma Basart, een onderdeel van uitgeverij Strengholt.

Maar waar kan je The Beatles beluisteren? Op de radio is er heel af en toe een uurtje populaire muziek in Tussen 10 plus en 20 min, van Jos Brink of bij Tijd voor teenagers van Herman Stok. Maar ondanks dat, gebeurt ook in Nederland het onvermijdelijke; The Beatles breken door met ‘I want to hold your hand’. Ze worden vanaf dat moment ook in Nederland hofleverancier van tophits in de jaren 60. Alleen al in 1964 negen hits(!) waarvan vijf op nummer één. Is Nederland daarin bijzonder? Nee, in Amerika gebeurde eigenlijk hetzelfde, daar zitten de vier jongens uit Liverpool op kleine onbeduidende platenlabels als Swan, Veejay en Tollie. Ook daar breken ze pas echt door als Capitol Records het overneemt met hetzelfde nummer ‘I want to hold your hand’. In Amerika is het de The Ed Sullivan show die met hun optreden de hoogste kijkdichtheid ooit haalt en in Nederland is het de VARA die zorgt voor een ongekende populariteit met het uitzenden van het eerste Nederlandse Beatles-concert vanuit Treslong in Hillegom. 

Lees verder op blz. 18 van VARAgids 26.

Meer over:

artikelen, interview
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!