Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Holding S01E01-02: typische Ierse zwarte humor

  •  
04-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2317 keer bekeken
  •  
HOLDING EPISODE1 05

© ITV

Gemoedelijke en geestelijke verfilming van de debuutroman van Graham Norton draait om een sullige agent met een groot hart. 

Agent PJ Collins (Conleth Hill uit Game of Thrones) moet in zijn eentje de orde bewaren in het (fictieve) dorpje Duneen, gelegen aan de noeste zuidwestkust van Ierland. Voor de buitenwacht doet hij alsof hij een stoere bink is, maar gaandeweg de eerste aflevering blijkt al dat als het moeilijk wordt, Collins liever zijn hoofd in het zand steekt. Zo weet hij niet zo goed wat hij aan moet met de vondst van een skelet tijdens een verbouwing. Dan maar de forensische dienst bellen? Even later eet hij zijn stress weg. Een half brood en een pak vol plakjes cheddar zijn het slachtoffer.

Holding is de verfilming van de gelijknamige boekroman van presentator en komiek Graham Norton. Norton werd geboren in Ierland en verscheen ooit als jongeling in de sitcom Father Ted. Het is geen wonder dat veel van dezelfde thematiek (alcoholisme, dromen van Amerika, jaloezie) uit die serie ook terugkomt in Nortons geesteskind. En ook niet dat bijvoorbeeld Pauline McLynn (bekend als Mrs. Doyle uit Father Ted) een rol heeft als een onuitstaanbare winkelier. Op knappe wijze schetst scenarist Dominic Treadwell-Collins de dwarsdoorsnede van het dorp die in het boek al tot leven komt.

HOLDING EPISODE1 67

© ITV

Met onder meer een lesbisch stel dat op het punt staat te emigreren naar de Verenigde Staten en een keur aan andere mysterieuze maar ook geestige personages. Typische Ierse zwarte (en koddige) humor wordt voortdurend afgewisseld met overtuigend drama. Hoewel de toon nooit al te tragisch wordt. Daarvoor kabbelt de serie te veel gemoedelijk voort. Dat heeft wel als positief neveneffect dat Holding heerlijk wegkijkt, terwijl je tegelijk razend benieuwd blijft naar wat agent Collins uiteindelijk wél in zijn mars heeft.

Holding S01, vanaf zaterdag 5 augustus 2023 wekelijks op NPO 2 en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief