Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Hoe komt de (opvallend diverse) tafelschikking bij talkshow M tot stand?

23 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
margrietvdlinden-aternstcoppejans-3-highres
DOOR CAROLIEN RONDE
Het afzwaaien van Matthijs van Nieuwkerk op 27 maart betekent het startschot voor Talkshow M. Hoofdredacteur Nico Arends legt uit over de Talkshow. 
In het pand van EndemolShine, tussen de Amsterdam ArenA en de Ziggo Dome, is een delegatie van de redactie van talkshow M, onder leiding van hoofdredacteur Nico Arends, sinds eind januari bezig met de voorbereidingen van het nieuwe talkshowseizoen. Stilte voor de storm. Er is nog niks te voelen van de dagelijkse talkshowhectiek die hoe dan ook komen gaat. Het afzwaaien van Matthijs van Nieuwkerk op 27 maart betekent het startschot voor het redactieteam van M-hoofdredacteur Nico Arends. Vrijdagavond, terwijl de redactie van De wereld draait door afscheid neemt, trekt M in het pand aan de Pazzanistraat in Amsterdam.

Maar dit seizoen is alles anders. Aanvankelijk was M de talkshow die het gat opvulde dat DWDD soms liet vallen. ‘Maar nu mag een andere talkshow onze afwezige maanden opvullen,’ zegt Arends. Van Nieuwkerks beslissing om te stoppen heeft M een seizoen van ruim vijf maanden opgeleverd. Eerder moest het programma het doen met drie maanden.

Het heeft even geduurd voor het programma de kijker voor zich won. Tijdens de start van het programma in 2018 waren recensenten niet onverdeeld enthousiast en vielen de kijkcijfers tegen. De kijker moest wennen aan Margriet van der Linden, het decor en het ‘geluid’ van de talkshow. De gasten en onder- werpkeuzes waren anders dan de televisiekijker gewend was.
In het tweede seizoen veran- derde langzaamaan dat senti- ment, hoewel de redactionele koers dezelfde bleef – zij het nu scherper. ‘We hebben het podium niet altijd goed gebruikt. Wat
we wilden, kwam niet goed tot uiting.’M heeft de afgelopen jaren een vat aan nieuwe talkshowgasten opengetrokken. En dat blijft de redactie doen – aanvankelijk uit nood geboren. ‘We hebben ook voor dit seizoen de gasten- portefeuille weer fors uitgebreid. We stoppen niet met bepaalde gasten, maar blijven wel op zoek naar nieuwe interessante mensen,’ aldus Arends.
Die afwijkende gastenkeuze is inmiddels de signatuur van M. ‘Toen wij twee jaar geleden begonnen hebben wij soms nood- gedwongen maar ook doelbewust voor andere gasten gekozen. Soms omdat iemand al aanschoof bij een andere talkshow, maar ook omdat wij het belangrijk vonden te laten zien dat er buiten de gebaande paden veel méér mensen zijn die inhoudelijke en interessante dingen kunnen zeggen over een onderwerp.’

Dat laatste blijft balanceren op een dun koord; niet iedereen kun je zomaar aan een talkshowtafel schuiven. ‘Als hun boodschap niet goed overkomt op tv heeft het weinig zin. Praten voor de camera is een kunst apart.’

De angst dat iemand niet ‘levert’ is voor veel talkshows reden om weinig te experimenteren met nieuwe gasten. Arends doet dat wel. ‘Ik kwam er al heel snel achter dat dat vaak wel werkt.’ En wat blijkt? Ook andere talkshows zien dat. Vele M-gezichten hebben hun weg naar andere talkshow tafels gevonden.

Lees meer in VARAgids 13 vanaf pagina 20.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA