Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Hockeyvaders S01E01-03: opschudding bij de hockeyclub

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
621 keer bekeken
  •  
Hockeyvaders
In de door Beau van Erven Dorens bedachte komische dramaserie worden generatiekloven zichtbaar.
Foto credit: Mark Engelen / Videoland
In 2018 had Beau van Erven Dorens het idee om een komische dramaserie te maken over hockeyvaders. Zijn idee was een verhaal dat een beetje op zijn eigen ervaringen gebaseerd is, met de dramedy-factoren van de Nederlandse series Divorce en Gooische Vrouwen maar dan in de hockeysfeer. Dat is enigszins gelukt. Daarbij laat de serie zien dat de hockeysport nog altijd een witte elitesport is en geen afspiegeling van de samenleving zoals bijvoorbeeld voetbal. Helaas komen er te veel ‘mag je dit ook niet meer zeggen?’-grappen in voor, die eigenlijk helemaal niet grappig zijn. Hoewel ze waarschijnlijk bedoeld zijn om te laten zien dat dergelijke grappen niet meer kunnen, zorgt de hoeveelheid ervan dat die boodschap verloren gaat.
Hockeyvaders draait om vrienden JP (Tijn Docter), Kasim (Walid Benmbarek) en Wouter (Remko Vrijdag), die elkaar kennen van hockeyclub Laurentius. De hockeyclub is een veilige haven voor de vaders die in een midlifecrisis zitten. Laurentius bestaat 100 jaar, maar door geldproblemen moeten acties ondernomen worden om de club van een fusering te redden. Zo trekt de hoofdsponsor van de club zich terug na een racistische uitspraak en wordt de nieuwe sponsor een bedrijf dat seksspeeltjes verkoopt. De fusering met de club ‘aan de andere kant van het spoor’ zal volgens JP niet gebeuren zolang hij voorzitter is.
De meest interessante verhaallijn is die van Kasim. Zijn vrienden noemen hem ‘kaas’; een ‘koosnaam’ die als afkorting van zijn naam gezien kan worden, maar waarschijnlijk ook refereert naar dat hij ‘verkaast’ is. Wanneer zijn vader overlijdt wordt Kasim geconfronteerd met het feit dat hij door de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt ver weg is komen te staan van de Marokkaanse cultuur. Iets waar veel (hoogopgeleide) niet-witte Nederlanders mee worstelen: je zo erg aanpassen aan de witte omgeving (om je bijvoorbeeld te bewijzen) dat de cultuur waar je mee bent opgegroeid op de achtergrond raakt. In de serie ‘herontdekt’ Kasim weer zijn Marokkaanse achtergrond wanneer zijn vader overlijdt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
In de kern gaat het verhaal over de generatiekloof tussen de vaders en hun tienerkinderen. Hockeyvaders wil heel veel: luchtig en grappig zijn, gelaagdheid geven door familiedrama en sociaal-maatschappelijke onderwerpen aansnijden. En juist daardoor wordt niet genoeg ruimte gegeven aan de serieuzere onderwerpen, zoals discriminatie en seksisme. Vooral Yannick (Reiky de Valk), de zoon van Kasim, probeert duiding te geven aan de ‘fossielen’ over waarom bepaalde dingen niet meer gezegd kunnen worden.
Hockeyvaders S01, vanaf 17 maart 2023 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief