Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Historical Roasts S01E02-03: geestig spelletje

  •  
27-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Historical Roasts
De lieve provocateur en roastmaster Jeffrey Ross presenteert pretentieloos vermaak.
De artiestennaam van komiek en ‘Roastmaster General’ Jeffrey Lifschultz is Jeffrey Ross. Het is gemeengoed onder Joodse entertainers om je naam te veranderen, maar in de aflevering waarin Anne Frank beschimpt dient te worden, verwijst hij toch naar zijn Joodse inborst. In Historical Roasts delven historische figuren het onderspit, en de keuze om één van de symbolen van de Holocaust te ridiculiseren is behoorlijk ontzagwekkend. Maar al snel blijken Ross en consorten vooral elkaar – verkleed als Hitler, komiek Don Rickles en de toenmalige president Roosevelt – op de hak te nemen. De grapjes over Anne Frank zijn vooral aandoenlijk.
Het is evenwel een kolderiek tafereel. Komieken die zich verzamelen om Anne Frank op ondubbelzinnige wijze te eren. En dan zijn het ook nog eens Joodse komieken: Gilbert Gottfried verkleed als Hitler; Jon Lovitz als Roosevelt. Maar wat nu zo aardig is aan Historical Roasts is dat het vooral een feestje moet zijn, Jeff Ross presenteert als gastheer een pretentieloze show. Dat is ook te zien aan de deelnemende grappenmakers, die buiten beeld smakelijk giechelen. Zoals in de aflevering waarin Freddy Mercury, de voorman van Queen, het onderwerp wordt van menig gebbetje. Kurt Cobain, prinses Diana én David Bowie mogen een voordracht houden.
In beginsel lijkt het verzinnen van grappen over een overleden persoon – die dus niet bij de ceremonie kan zijn – nogal geestdodend. Maar Ross geeft een leuke draai aan dit concept, door geschikte acteurs te kiezen die de beroemdheden van weleer kunnen reïncarneren. Dat de gelijkenissen qua postuur en gezicht ver te zoeken zijn, maakt ook niet uit. Het is en blijft een geestig en onbevangen spelletje. Een spelletje dat alleen door een lieve provocateur als Ross uitgevoerd kan worden, want laten we wel wezen: wie had gedacht dat Anne Frank ooit het mikpunt van spot zou worden?
Historical Roasts S01, vanaf 27 mei 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief