Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Hidden Strike: futloze actiethriller

  •  
28-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1247 keer bekeken
  •  
hidden-strike2

© XYZ Films

Jackie Chan en John Cena spelen noeste mannen met idealen in overduidelijk broddelwerk. 

Actieheld Jackie Chan en voormalig showworstelaar John Cena spelen in Hidden Strike rouwdouwers met het hart op de juiste plek. Chan vertolkt Luo Feng: een Chinese commando die op een gevaarlijke missie naar Irak wordt gestuurd. Er woeden daar oorlogen om de olievoorziening en een kwaadwillende engerd (een rol van Pilou Asbæk uit Game of Thrones) houdt 400 onschuldige mensen gegijzeld. Het is aan Feng om ze met zijn team te redden. In een colonne van bussen rijden Feng en z’n teamgenoten door de woestijn. Daar treft hij op een gegeven moment door een speling van het lot Chris Van Horne (Cena).

Van Horne is een eigenaardige verschijning. Hij was ooit in dienst van het Amerikaanse leger maar opereert al enige tijd als freelance huurling voor dubieuze partijen. Hij woont in een Iraaks dorpje en probeert te lokale bevolking daar te helpen. Wanneer Feng Van Horne voor het eerst ziet, dan zegt hij verbeten: ‘Wat doe jij in de woestijn?’ Een legitieme vraag die eigenlijk ook geldt voor Chans personage. Wat doen al die mensen überhaupt in een land waar ze eigenlijk niet thuishoren? Maar op zo’n wezenlijke vraag (het antwoord zal iets te maken hebben met modern kolonialisme) gaat de film natuurlijk niet in.

Hidden Strike draait onomwonden om actie en zet Chan en Cena schaamteloos in het zonnetje. Daarnaast presenteert de thriller die werd geregisseerd door Scott Waugh (de maker van patriottistische perversiteiten als Act of Valor, 2012) China als de grote redder. Curieus. Hoewel ingewijden die het boek Red Carpet: Hollywood, China, and the Global Battle for Cultural Supremacy (2022) hebben gelezen wel beter weten. Hidden Strike is gefinancierd met Chinees geld en dat betekent simpelweg dat Chan wel moet worden neergezet als een onfeilbare good guy. Overigens speelt Chan zelf ook een eigenaardige rol in dit alles.

De acteur wordt weleens omschreven als een exponent van het Chinese Politbureau. Hij heeft daarnaast eigenlijk al jaren geen noemenswaardige films gemaakt en oogt uitgeblust. Cena is daarentegen overal te zien tegenwoordig, zelfs in Barbie (2023). Het enige probleem is dat hij op dramatisch niveau niet erg veel te bieden heeft. Zodra hij begint aan een monoloog wordt dat pijnlijk zichtbaar. Hidden Strike is in die zin een grote mislukking.

Hidden Strike, vanaf vrijdag 28 juli 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief