Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Here and Now S01: expliciete progressieve plaatjes

  •  
12-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Here and Now
Dertien jaar na het einde van Six Feet Under komt showrunner Alan Ball met een nieuw drama over een disfunctionele familie. Maar Here and Now kan niet in de schaduw staan van die classic.
Och, Alan Ball, wat is er met je aan de hand? Wie de eerste paar afleveringen van zijn nieuwste serie Here and Now kijkt, herkent daarin niet de meester achter de gouden standaard voor karakterdrama Six Feet Under – of zelfs die achter guilty pleasure True Blood.

De familie Fisher in Six Feet Under stond meteen als een huis. Ze waren uitgesproken en bij lange na niet perfect, maar al hun pogingen om er toch wat van te maken maakten hen wel innemend en herkenbaar. Herkenbaarheid en sympathie zijn bij het eclectische gezin van professor Greg (Tim Robbins) en therapeute Audrey Bayer-Boatright (Holly Hunter) ver zoeken. Greg heeft lang geleden al de handdoek in de ring gegooid, iets wat Audrey maar niet onder ogen lijkt te willen zien.
Het is moeilijk kiezen wie van hun vier kinderen (drie geadopteerd, één van eigen makelij) nu het meest onuitstaanbaar is, maar uiteindelijk gaat die twijfelachtige eer naar hun jongste opstandige spruit Kristen (Sosie Bacon, dochter van Kevin Bacon en Kyra Sedgwick, eerder te zien in 13 Reasons Why ), die baalt dat ze zo saai wit afsteekt tussen haar exotische broers en grote zus, en wier idee van een leuk feestje is om rond te lopen – en ontmaagd te worden - in een paardenkop.
4469.w2968.0.db71dd2
Ze is een treurig alternatief voor Claire Fisher uit Six Feet Under, of zelfs Jane Burnham uit American Beauty , waarvoor Ball het script schreef. Lievelingetje Ramon (Daniel Zovatto) uit Colombia, komt nog het beste uit de verf, al is dat vooral omdat hij – afgezien van zijn postapocalyptische visioenen en seksuele geaardheid – überhaupt geen in het oog springende karaktereigenschappen lijkt te hebben.
Wat Here and Now niet helpt is dat Ball ook nog een belangrijke boodschap over het huidige giftige politieke klimaat in Amerika te verkondigen heeft. Het is bewonderenswaardig dat de makers iets willen doen met het gevoel van wanhoop, woede en onmacht dat veel Amerikanen sinds de verkiezingen van 2016 wel zullen herkennen. Helaas is de uitwerking even subtiel als die in Crash – de verschillende manieren waarop de blanke Kristen en haar uit Liberia afkomstige zus Ashley (Jerrika Hinton) op het politiebureau worden behandeld had ook zo een afgedankte scène uit die royaal overschatte (maar wel met een Oscar bekroonde) film kunnen zijn.
4473.w2726.0.4001425
Ball en de schrijvers geven de karakters weinig ruimte om zich te ontwikkelen. Alles wordt netjes voor de kijker uitgespeld. Waarom is zoon Duc (Raymond Lee) celibaat? Omdat zijn Vietnamese moeder een prostituee was. Waarom heeft filosofieprofessor Greg last van een existentiële crisis? Omdat hij het moeilijk vindt om in deze betekenisloze wereld nog betekenis te vinden, om zonder vooroordelen en verwachtingen nog echt in het ‘hier en nu’ (toevallig ook de titel van zijn eigen boek) te leven.
4471.w2761.0.05af01e
En dan is er nog de familie van Farid Shokrani (Peter Macdissi), de psychiater die Ramon vanwege diens hallucinaties onder zijn hoede neemt. Als gezin zijn de Shokrani’s een stuk beter te verteren, ware het niet dat Ball ook hier wat hokjes af wil vinken. Farid lijdt aan ‘religious anxiety’: hij is moslim, maar doet daar, in tegenstelling tot zijn begripvolle vrouw, weinig mee. Hun zoon Navid (Marwan Salama) is genderfluïde.

In de allereerste aflevering verwijten Ashley en Duc hun adoptieouders dat ze eigenlijk alleen zijn binnengehaald vanwege het mooie progressieve plaatje dat het oplevert. Hetzelfde zou je van Here and Now kunnen zeggen.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor