Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Heirs of the Night S01E01-04: duistere jeugdserie voelt fris en actueel

  •  
11-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
Heirs of the Night
Diederik van Rooijen (Penoza) bewijst wederom dat hij de internationale 'major league' waard is.
Foto credits: Lemming Film
Het is weinig Nederlandse filmmakers gegeven om binnen één maand twee nieuwe kindjes aan de wereld te presenteren. Met  Penoza: The Final Chapter maakte regisseur Diederik van Rooijen de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van het jaar en nu is er Heirs of the Night (in Nederland uitgezonden als Vampieren in de nacht).
De ambitieuze pan-Europese jeugdserie vertelt over vijf vampierenclans die eind 19e eeuw moeten samenwerken om uitsterven te voorkomen – een opvallend actuele boodschap in een periode waarin de Europese Unie betonrot vertoont door polarisatie en populisme. Om in de strijd goed beslagen ten ijs te komen, worden elf kinderen uit de diverse clans gedwongen om op een speciale vampierenschool elkaar hun eigen speciale krachten (gedachten lezen, wind opwekken) aan te leren.
Heirs of the Night
De Nederlandse producent Lemming Film werkte samen met diverse grote internationale partijen uit onder meer Noorwegen en Duitsland. Door (net als de vampieren zelf) de krachten te bundelen brachten zij 12 miljoen euro samen, een budget waarmee een serie kon worden ontwikkeld die kan concurreren met series van rijke Amerikaanse concurrenten als Netflix of Amazon. De prominente Nederlandse bijdrage aan de productie verdient trots; naast cameraman Rolf Dekens (De Dirigent) en componist Bart Westelaken (Penoza) zijn er ook flink wat substantiële bijrollen voor Nederlandse acteurs als Monic Hendrickx (als de bruid van Dracula), Benja Bruijning (als Abraham van Helsing) en Anna Drijver.
Heirs of the Night
Laat het maar aan Van Rooijen over om voor een relatief klein budget (met 104 draaidagen op locaties verspreid over heel Europa) een serie te maken die er toch episch uitziet. De kinderen acteren zonder uitzondering opvallend sterk en aan de aankleding van de vele locaties én de speciale effecten is zichtbaar veel aandacht besteed. De sfeer is grimmig maar wordt nooit té eng, zodat de serie goed toegankelijk is voor de 'young adult'-doelgroep; Heirs of the Night laat zich eerder omschrijven als een duister avonturenverhaal dan als horror.
Heirs of the Night
Een belangrijke vraag die rijst is of de serie zich, na de sterke start in de eerste vier afleveringen, genoeg kan blijven onderscheiden van soortgelijke verhalen die de doelgroep al kent; Van Rooijen zelf noemde de reeks van de week al gekscherend 'Harry Potter met tanden'. Maar tegelijkertijd kan je terecht opmerken dat dat vermoedelijk kritiek is waar alleen maar recensenten en niet de tieners zelf om zullen malen.
Heirs of the Night S01, vanaf 11 januari 2020 op NPO 3 en NPO Start.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief