Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Heart of Stone: allesbehalve Mission: Impossible

  •  
11-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6642 keer bekeken
  •  
HeartOfStone

© Netflix

Gal Gadot speelt een geheim agent in gekunsteld ogende thriller met flinterdun en uitgekauwd plot.

Netflix wil graag zijn eigen Mission: Impossible-franchise. Heart of Stone kan je beschouwen als de eerste poging om een fundament te leggen voor een actie-imperium. Maar, om maar een voorbeeld te noemen, de films die draaien om Ethan Hunt (Tom Cruise) staan bekend om de levensgevaarlijke stunts. En om het zoveel mogelijk vermijden van het gebruik van CGI. Naast het feit dat die stunts vaak ontzettend origineel zijn (gehannes met treinen en vliegtuigen) hebben deze actiefilms vaak ook een aantal opvallende komische scènes. Hunt neemt zichzelf niet al te serieus, zoveel is duidelijk.

Heart of Stone conformeert zich geenszins aan de bovengenoemde min of meer ongeschreven regels van het actiegenre. De thriller die naar verluidt zo’n 130 miljoen dollar heeft gekost oogt in de openingsscène al gekunsteld. Geheim agent Rachel Stone (Gal Gadot) probeert in de Italiaanse Alpen een wapenhandelaar te arresteren en belandt al snel in een achtervolging op een berg die buitengewoon nep oogt. Waar je in de films van Cruise de adrenaline voelt, kan je in Heart of Stone de green screens bijna zien.

HOS_20220608_13448_R

© Robert Viglasky / Netflix

Daarnaast ontbreekt het aan humor. In de Mission: Impossible-films wéten de personages dat ze spelen met stereotypen (walkietalkies; computerschermen met flikkerende stipjes; geneuzel over naderend gevaar). Daar spelen de makers naarstig mee. Heart of Stone manifesteert zich echter als actie zonder ironie maar met kazige dialoog. Zoals wanneer Stone’s handlanger (een rol van Matthias Schweighöfer) tegen haar zegt: 'Je kansen op succes zijn met rasse schreden geslonken.' Waarna ze pareert: ‘Jij hebt juist geen verbeeldingskracht.’

HOS_20220506_07566_R

© Robert Viglasky / Netflix

Tenslotte is het spijtig dat dit soort films die gemaakt zijn voor streamingdiensten altijd meteen in het diepe springen. Er is geen ruimte om personages uit te diepen, of om de spanning op te bouwen. Om de kijker meteen te verleiden is een actiescène een vereiste. Dat leidt tot uitgekauwde formules, zoals te zien in Heart of Stone. Eens te meer blijkt dat het nog helemaal zo makkelijk niet is om een film à la Mission: Impossible te maken. Oók als je het geld hebt.

Heart of Stone, vanaf vrijdag 11 augustus 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief