Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Headhunters S01E01-02: de geboorte van een meedogenloze gladjakker

  •  
03-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3675 keer bekeken
  •  
Headhunters_hodejegerne_lillianjulsvik_03

© Lillian Julsvik

De serie Headhunters is een prequel op het gelijknamige boek van Jo Nesbø en de verfilming daarvan. We leren hoe meedogenloze gladjakker Roger Brown geworden is wie hij is.

Ook een simpele Nokia kan een mens flink in de problemen brengen. Dat weet niet alleen premier Mark Rutte, maar ook de ambitieuze en jonge Roger Brown (Axel Bøyum) die in 2002 naam probeert te maken als headhunter.

Het vinden van manipulatieve bazen voor grote bedrijven – in dit geval een Shell-achtig olieconcern – is echter niet genoeg uitdaging voor deze sympathieke gladjakker. Hij heeft óók een voorliefde voor oude kunst en bedenkt met een louche kompaan een plan om rijke stinkerds oude kunst afhandig te maken. Dit tweede brengt hem overigens (in de eerste twee afleveringen) nóg meer in de (bloederige) problemen dan zijn echte werk – de al genoemde Nokia speelt hier een sleutelrol in.

Headhunters_hodejegerne_lillianjulsvik_85

© Lillian Julsvik

De serie Headhunters laat zich wegkijken als een 'origin story' van de dubieuze held uit het gelijknamige boek van succesauteur Jo Nesbø en de verfilming daarvan uit 2011. Brown zal binnen tien jaar de beste in zijn vak zijn, en een dure auto, grote villa en bloedmooie vrouw bezitten – in deze prequelserie van zes afleveringen zien we hoe hij op dat punt is gekomen en wat de diverse mentoren op zijn pad hem meegaven. 'Vergeet nooit dat er altijd een grote afstand moet bestaan tussen de top van een bedrijf en de gewone medewerkers', adviseert eentje binnen 10 minuten.

Headhunters_hodejegerne_lillianjulsvik_127

© Lillian Julsvik

Headhunters de serie lijkt in de eerste twee afleveringen nog wat zoekende naar de juiste toon – is het een thriller? Een sociale satire? Moeten we nou wel of niet meeleven met het in wezen zeer onsympathieke en egocentrische hoofdpersonage? Deze jonge versie heeft de gunfactor minder aan zijn broek hangen dan zijn volwassen evenknie in boek en film. Maar tegelijkertijd zijn de zwarte humor én het mysterie dat gepaard gaat met de aanstelling van de olie-CEO – een mysterieuze vrouw chanteert hem om 'de juiste keuze' te maken – verleidelijk genoeg om door te willen kijken. En om na afronding van de reeks vooral de bijzonder geslaagde film uit 2011 weer een keer van de plank te halen.

Headhunters S01, vanaf zaterdag 03 juni 2023 wekelijks op NPO 3 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief