Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Hawaii Five-0 S09E01: pretentieloos en onderhoudend

  •  
02-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Hawaii Five-O S09
Onderhoudende actieserie is nergens origineel, maar wordt met liefde gemaakt.
De eerste aflevering van het negende seizoen van Hawaii Five-0 is een remake van de pilotaflevering van de originele gelijknamige actieserie die in 1968 werd uitgezonden. Waarmee de makers lijken te zeggen: we zijn niet vergeten aan wie we ons succes te danken hebben. In Amerika wordt as we speak het tiende en laatste seizoen van de op het tropische eiland gesitueerde politiethriller uitgezonden, en er kijken nog steeds zo’n ruim zeven miljoen mensen naar de perikelen rondom commandant Steve McGarrett (Alex O’Loughlin) en zijn rechterhand Danno Williams (Scott Caan). Hoewel deze manier van het maken van televisie stervende lijkt.
Dat ligt voornamelijk aan twee zaken: Hawaii Five-0 leunt op de conventies van traditionele kabeltelevisie. Er worden 25 afleveringen per jaar gemaakt. En de afleveringen zijn ook los van elkaar goed te begrijpen en qua verhaalstructuur laagdrempelig. Daarnaast lijkt het erop dat je vandaag de dag moeilijker een televisieserie kan produceren op Hawaii met twee witte mannen in de hoofdrol. Het tijdperk van de witte redder, de onvervalste macho, is toch wel een beetje voorbij. Dat betekent overigens niet dat Hawaii Five-0 een miserabele show is. Dat geenszins: het wordt met liefde gemaakt, en is een echte guilty pleasure.
In de eerste aflevering laat McGarrett - nadat hij een lijk aantreft op het strand, een oud-agent van de CIA zo blijkt - zich gevangennemen, zodat hij verkeerde informatie kan toefluisteren aan een mol bij dezelfde geheime dienst. Alle ingrediënten voor een zinderend avontuur zijn aanwezig: ingenieuze martelwerktuigen, geheime schepen en natuurlijk de zwoele, tropische setting. Tegelijkertijd speelt op de achtergrond nog de zoektocht naar een moordenaar uit het vorige seizoen. En McGarrett en Williams hebben de aanbetaling die ze kregen voor hun nog te openen restaurant maar begraven in de achtertuin, zodat er geen advocaat aan te pas moet komen.
Het is pretentieloze televisie. Nergens origineel. Maar misschien in deze tijden helemaal geen schande om te bingen.
Hawaii Five-0 S09, vanaf 2 april 2020 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief