Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Happy! S01: absurdistische, bijna hallucinerende toon

  •  
28-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Happy!
Kerst hoort een liefdevolle tijd te zijn. Maar voor een aan lager wal geraakte ex-rechercheur is dat het allerminst. Zeker als zijn toch al hopeloze leventje totaal uit de bocht vliegt door toedoen van een denkbeeldig eenhoorntje.
Happy! begint allerminst vrolijk, als hoofdpersonage Nick Sax (Christopher Meloni) zich in een kroegtoilet met twee pistolen door zijn hoofd schiet. Maar door de daaropvolgende absurdistische, musical-achtige scène wordt meteen de toon gezet: dit is geen doorsnee misdaadserie.
In acht afleveringen volgen we Sax, die ooit een gelauwerde rechercheur was, maar door een misstap oneervol werd ontslagen en zijn dagen slijt met drank, hoeren en het uitvoeren van moorden in opdracht. In feite heeft hij het helemaal gehad met zijn nietszeggend leven en heeft hij suïcidale neigingen en een hartkwaal.
5223.w1920.0.1089807
En dan ontmoet hij Happy, een geanimeerd blauw en vliegend eenhoortje (met de stem van stand-up comedian Patton Oswalt ). Wat Sax niet weet, is dat Happy is gestuurd door Hailey (Bryce Lorenzo), die enkele dagen voor kerst wordt ontvoerd door een enge ‘kerstman’. Sax weet niet dat Hailey zijn dochtertje is en denkt dat hij gek wordt als hij Happy ontmoet. Uiteindelijk weet Happy Sax te overtuigen van wat er aan de hand is en gaan ze samen op zoek naar Hailey. Tijdens die zoektocht krijgen ze hulp van Sax' oude partner Meredith McCarthy (Lily Mirojnick), die echter een dubbele agenda heeft.
Het te verwachten happy end lijkt een dooddoener, maar de onverwachte twist die in de staart zit belooft een tweede seizoen. Maar niet voordat Sax gedurende de hele rit – binnen de tijdlijn speelt de serie zich in nog geen week af – aanslagen op zijn leven moet zien te voorkomen: van de maffia, Chinese triades en misdadige psychopaten. Of zoals hij zelf zegt: ‘I just keep discovering bold new frontiers of suck.’
5221.w1920.0.58b56c7
Happy! wordt aangekondigd als een Netflix Original, maar begon in feite al in december vorig jaar met wekelijkse uitzendingen op Syfy. Vlak voor de laatste aflevering kreeg producent Original Film de opdracht voor de tweede reeks. Meloni (tevens één van de executive producers en vooral bekend als Elliot Stabler uit Law & Order: SVU) speelt de sterren van de hemel. Zijn interpretatie van Sax is een prachtige mix van de razernij van Mick Belker (Bruce Weitz) uit het legendarische Hill Street Blues, het cynisme van Reverend Jim ‘Iggy’ Ignatowsky (Christopher Lloyd) uit comedyreeks Taxi en de gewelddadigheid van Frank Castle (Jon Bernthal) in The Punisher.
De magie tussen Sax en Happy (wiens stem oorspronkelijk zou worden ingesproken door Saturday Night Live-veteraan Bobby Moynihan) is meeslepend en vergelijkbaar met iets uit een buddy-movie, zonder echt sentimenteel te worden. Daarbij zijn de computeranimaties van een enorm hoog niveau.
5222.w1920.0.0f27525
Los van het puike acteerwerk – zoals van Ritchie Coster, die als Francisco Scaramuchi a.k.a. Mister Blue een ongelooflijke, moordzuchtige maffiabaas neerzet, en Patrick Fischler, die in zijn rol als Smoothie sadisme naar een hoger niveau tilt – biedt de serie intens gedraaide actiescènes, waarbij je het gevoel hebt er middenin te zitten. Ook de verschillende uitstapjes naar andere genres dragen bij aan de rijke en absurdistische, bijna hallucinerende toon: van een gelikte kerstmuziek-videoclip tot een aantal tot in de details uitgewerkte scènes uit de roemruchte trashy talkshow van Jerry Springer (met Springer zelf). En dat Mister Blue’s zus Isabella (Debi Mazar) op de voet gevolgd wordt door een cameraploeg van een realityprogramma, mag een vondst genoemd worden.
Jammer dat het nu geen kerst is. Alhoewel…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief