Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Grey’s Anatomy S19E01: op sterven na dood

  •  
28-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
995 keer bekeken
  •  
Grey's Anatomy

© ABC

Melodrama oogt na al die jaren uitgeblust, dus is het tijd dat Meredith Grey haar biezen pakt.

Gaandeweg is Grey’s Anatomy steeds meer gaan draaien om orgaantransplantaties. Best logisch: dat is een van de meest vitale takken van een ziekenhuis. En wie organen transplanteert, verlengt levens. Misschien is dit thema ook wel een grote metafoor voor het melodrama, waarin de makers elk seizoen foefjes zoeken (orgaantransplantaties) waarmee de verhaallijn kan worden opgekalefaterd. Op een gegeven moment heb je alles echter al wel een keer uitgeprobeerd. Dat station is de serie rondom chirurg Meredith Grey (Ellen Pompeo) trouwens allang gepasseerd. Alle interessante invalshoeken en kekke premissen zijn intussen voorbijgekomen.

Dus verzonnen de schrijvers vorig seizoen kolderieke wendingen. Zo resulteerden auto-ongelukken meermaals in problemen met de levering van organen en bloedzakken. Deze episodes waren zo infantiel geschreven dat je bijna kan inbeelden hoe dat eruit heeft gezien tijdens een schrijfsessie. Zo van: jongens, we moeten voorkomen dat de operatie een succes wordt, hoe doen we dat? Juist, gooi maar weer een toevallige catastrofe in de mix. Grey lijkt zich hier zelf trouwens van bewust: ze zal halverwege het nieuwe seizoen het Grey Sloan Memorial Hospital verlaten. Pompeo zal niet meer het vaste gezicht zijn van Grey’s Anatomy.

Grey's Anatomy

© ABC

Dat is vast wennen voor de fervente kijker. De actrice spreekt steevast in de openingsscène van elke aflevering een contemplatieve voice-over in. Aan het begin van het negentiende seizoen prevelt ze over, hoe kan het ook anders, orgaandonaties. En hoe belangrijk die zijn voor de mensheid, zoiets. De rest van de plot laat zich omschrijven als een herhaling van zetten: die en die arts keren weer terug; de nieuwkomers moeten de mores van het ziekenhuis nog leren kennen; er wordt een stupide fout gemaakt door een stagiair; personages die bijna dood werden verklaard blijken ineens springlevend. Grey’s Anatomy is echter op sterven na dood.

Grey's Anatomy S19, vanaf 28 juni 2023 in zijn geheel op Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief