Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Green Eggs and Ham S01E01-04: verrassend fris en gedurfd

  •  
10-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Green Eggs and Ham
De 13-delige animatieserie verrast op alle fronten en blijkt een dankbare, moderne verbreding van de wondere wereld van geestelijk vader Dr. Seuss.
Zestig bladzijden en vijftig woorden over een vreemd wezen dat iemand anders probeert groene eieren met ham te laten eten; dat is de premisse van een van de bekendste boeken van de Duits-Amerikaanse kinderboekenschrijver Dr. Seuss (1904-1991). Het lijkt een onwaarschijnlijke basis voor een volledige animatieserie van dertien afleveringen van een half uur. Maar studio Warner en zijn creatieve team (onder anderen Ellen DeGeneres is uitvoerend producent) zijn erin geslaagd een frisse, grappige, eigentijdse vertelling te bedenken, die tegelijkertijd volledig recht doet aan de grote, gekke, kleurrijke fantasie van Dr. Seuss.
Het gesprek over het iconische ontbijt tussen eeuwige optimist Sam-I-Am ( Adam DeVine ) en Guy-I-Am ( Michael Douglas ) vormt de start van een vreemd avontuur waarin Sam moet proberen een zeldzaam dier, de Chickeraffe, terug te brengen naar zijn natuurlijke habitat. Het verhaal volgt in grote lijnen de traditionele 'buddy-movie'-structuur (de John Candy-klassieker Planes, Trains and Automobiles lijkt bij vlagen een serieuze inspiratiebron te zijn geweest), al wordt de onverwachte roadtrip van Sam met regelmaat onderbroken voor rare subplots of terzijdes in de geest van Dr. Seuss. En op een volstrekt organische manier steekt de basis van het boek, de eieren met ham, toch nog regelmatig de kop op gedurende het seizoen.
Green Eggs and Ham
Green Eggs and Ham (met een budget van zo'n zes miljoen dollar per aflevering de duurste cartoonserie ooit gemaakt) is vrolijk, vreemd en hoopvol, en in de digitale animatie is op een knappe manier de oorspronkelijke tekenstijl (en zelfs penseelstreken) uit het boek van Dr. Seuss terug te zien. Bovendien weet het verhaal naarmate de serie vordert aan diepgang te winnen. De personages komen voor serieuze keuzes te staan en hun acties die in eerste instantie vooral cartoonesk leken, blijken daadwerkelijk consequenties te hebben.
Green Eggs and Ham
Na tweederde van de afleveringen hebben Sam en Guy zich onbewust al zozeer voor de kijker weten te winnen, dat bepaalde twists zelfs bij volwassenen harder zullen aankomen dan verwacht. Dat soort gewaagde keuzes, én de sterke stemmencast (we horen onder anderen Eddie Izzard, Tracy Morgan en Billy Eichner ), maken Green Eggs and Ham aanzienlijk tegendraadser en dwarser, en daardoor indrukwekkender dan de meeste moderne televisiecartoons.
Green Eggs and Ham S01, vanaf 8 november 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief