Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Grantchester S07E01: heerlijk bemoeizuchtige dominee

  •  
16-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2440 keer bekeken
  •  
Grantchester Season 07_High-Res_IMG07

© ITV / PBS

In het zevende seizoen bemoeilijkt de aanstelling van een rigide rechercheur het speurwerk van Will Davenport. 

De jaren 50 zijn bijna voorbij in het zevende seizoen van Grantchester en het is wederom fascinerend hoe de makers nieuwe ontwikkelingen uit die tijd zijdelings in de verhaallijn laten doorsijpelen. Zo neemt dominee Will Davenport (Tom Brittney) zijn onofficiële partner rechercheur Geordie Keating (Robson Green) mee naar een jazzclub. ‘Dat is wel moedig van je, dat je elke keer iets nieuws probeert’, verzucht Keating. Davenport pareert: ‘Een nieuw decennium is aanstonds.’ Davenport heeft zelfs zijn kleding erop aangepast en zichzelf in een voor die tijd modern kloffie gestoken. Dat past ook bij de zielenhoeder die niet echt godvrezend oogt.

Nee, Davenports oog valt juist elk seizoen weer op de vrouwen. Ditmaal op brunette Maya (Ellora Torchia), met wie hij zwoel danst in de nachtclub. Totdat het frivole weer wordt verruild voor het ernstige en Davenport en Keating zoals gewoonlijk stuiten op een moord. Op een landgoed, voor de zoveelste keer. Daar wordt het stoffelijk overschot van ene Lord Fitzgerald aangetroffen. De nieuwe collega van Keating, rechercheur Wallace (Michael D. Xavier), neemt echter de leiding zodra hij op de plaats delict verschijnt en jaagt Keating en Davenport weg.

Grantchester Season 07_High-Res_IMG12

© KRO-NCRV

Sowieso begrijpt hij niet wat een dominee hier heeft te zoeken – maar is dat niet de crux van Grantchester? Als kijker hoop je dat Wallace snel met de noorderzon vertrekt. Maar intussen ontpopt hij zich als een luis in de pels van de twee hoofdpersonen. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Davenport en Keating gaan clandestien op zoek naar de moordenaar en komen al snel op een welbekend spoor. Denk aan gezever over erfgenamen. Wat dat betreft is de moordzaak an sich niet het meest interessante aan dit misdaaddrama, in tegenstelling tot de dramatische garnituur.

Grantchester Season 07_High-Res_EP701_IMG03

© KRO-NCRV

Zoals wanneer Maya na een vrijpartij met Davenport zegt: ‘Ik ben een vreselijke zondaar.’ Waarop Davenport zijn acties verdedigt: ‘Ik ben meer dan mijn werk.’ De dominee is namelijk een moderne man. Die ook in het zevende seizoen zijn bemoeizucht, een flagrante onhebbelijkheid, niet kan laten.

Grantchester S07, vanaf maandag 17 juli 2023 wekelijks op NPO 1 en tevens in zijn geheel NPO plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief