Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Grace and Frankie S05E01-02: vertrouwde dynamiek en meer avonturen

  •  
19-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Grace and Frankie S05
De vertrouwde formule en de grappige avonturen van de zeventigjarigen blijven vermakelijk.
‘Je vergeet hoeveel er gebeurde, voordat wij er zelfs maar waren’, aldus Frankie (Lily Tomlin) wanneer Grace (Jane Fonda) haar hart uitstort over het leven van haar moeder. Het is een stil moment in een chaotische omgeving: de twee zeventigjarigen hebben hun voormalige strandhuis gekraakt, en houden nu een slaapfeestje samen met de twee minivarkens van de nieuwe eigenaar.
Het nieuwe seizoen begint precies na de laatste seizoensfinale: Grace en Frankie zitten op hun strandstoelen, kijkend naar de golven, terwijl ze elkaars hand vasthouden. De zeventigjarige vriendinnen vertrouwen elkaar toe om nooit meer aan elkaar te twijfelen. De vier volwassen kinderen van de vrouwen hadden namelijk samengewerkt om hen te overtuigen het strandhuis te verkopen, en naar een zorggemeenschap voor ouderen te verhuizen. Nu zijn de vriendinnen echter van plan het huis en hun leven terug te eisen.
8187.w1800.0.4143686
In de eerste afleveringen is er een opmerkelijke bijrol van RuPaul Andre Charles (RuPaul’s Drag Race, ook op Netflix) als Benjamin Le Day, de assistent van de nieuwe huiseigenaar, de beroemde Kareena G (Nicole Richie), die de anonimiteit opzoekt na een social media-schandaal. Hoewel RuPaul plezier heeft in zijn rol zijn zijn scènes vrij vlak en gevuld met clichés (Grace groet hem met een ‘hey girl’ en Frankie kondigt aan dat ze later gezellig samen zullen roddelen over 'mijn gay-ex en zwarte zoon.’).
8186.w1800.0.6abfb8a
Terwijl Grace en Frankie hun leven weer proberen op te bouwen ontstaan de meest interessante scènes. Ze confronteren op een realistische manier de problemen die voortkomen wanneer je als oudere vrouw actief deelneemt aan de maatschappij. Of ze nu genegeerd worden in een fastfoodrestaurant en zich onzichtbaar voelen, of de uitdaging aangaan om het huis terug te krijgen, en het geduld van de vier kinderen op de proef te stellen.
8185.w1800.0.f4741c5
Hoewel de dames grillig gedrag vertonen, zitten de kinderen wel erg op de nek van hun moeders. Grace en Frankie hebben het recht om te leven zoals ze willen, en om hun eigen beslissingen te nemen. Toch zorgt de scheve communicatie tussen de kinderen en hun moeders voor enkele momenten waar de komedie uit voortvloeit.
8189.w1800.0.23bec7a
Ondertussen zijn hun ex-echtgenoten – Robert (Martin Sheen) en Sol (Sam Waterston), die in het eerste seizoen een romantische relatie kregen  – verwikkeld in hun eigen drama. In seizoen vier besloten ze te kiezen voor een open relatie, maar in de eerste afleveringen van seizoen vijf komen ze door de huisgast Roy (Mark Deklin) erachter dat dat toch niet iets voor hen is.
De status quo is in de eerste twee afleveringen hersteld, en de rest van de reeks zal de vertrouwde dynamiek tussen de dames verder verkennen. Fonda en Tomlin zijn de sterren van de serie. Hoe meer hun karakters worden ontwikkeld, hoe meer ook de vriendschap tussen de twee vrouwen wordt verdiept, en dat is zichtbaar. Zo blijven de actrices in het vijfde seizoen nog steeds geloofwaardig en hilarisch.
8146.w1440.0.8c378d4
Grace and Frankie is een gemoedelijke dramakomedie, met een uitermate disfunctioneel samengestelde familie van uiteenlopende personages – zeventigjarigen, jonge volwassenen, homo’s en meer -  die lief en leed delen. Het nieuwe motto van Grace en Frankie is ‘fuck it’, en misschien is dat de juiste houding die iedereen nodig heeft naarmate we ouder worden.
Grace and Frankie S05, vanaf 18 januari 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief