Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Goodbye Earth S01E01: ambitieus maar langdradig

  •  
26-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1809 keer bekeken
  •  
GoodbyeEarth_Unit_101_MIN01847,GoodbyeEarth_Unit_101_MIN01847

© Netflix

Dystopische Zuid-Koreaanse thriller haakt in op de vraag: hoe ziet het leven eruit als we op korte termijn de inslag van een asteroïde verwachten?

De toekomst van Zuid-Korea en de wereld an sich is in het ongewis in de dystopische thriller Goodbye Earth (Jongmalui Babo). Er koerst namelijk een asteroïde af op de aarde. Het verhaal begint wanneer de Zuid-Koreanen nog 201 dagen hebben voor de impact. De staat van beleg wordt afgekondigd, maar de Zuid-Koreaanse overheid kan niet voorkomen dat de chaos uitbreekt. Het idee dat de kans groot is dat de meeste mensen nog maar een klein jaar te leven hebben, leidt er voor sommige toe om zich alvast voor te bereiden op het waarschijnlijk hardvochtige leven na de impact.

Ook zijn er Zuid-Koreanen die zich melden bij de luchthavens, in de hoop om op de valreep te kunnen emigreren naar een plek die verder van de krater af ligt die straks gevormd zal worden door de inslag van het hemellichaam.

GoodbyeEarth_Unit_B0716_3637,GoodbyeEarth_Unit_B0716_3637

© Netflix

Goodbye Earth, naar het gelijknamige boek van de Japanse auteur Kōtarō Isaka, geeft een soort dwarsdoorsnede van zo’n gebeurtenis. De camera volgt onder meer de idealistische lerares Jin Se-Kying (Ahn Eun-jin) en een politieagent (Kim Yoon-hye). Het zijn personages die naarstig proberen een mouw te passen aan de nieuwe situatie. Zo ziet Jin het als haar taak om kinderen te blijven beschermen, ondanks het feit dat het einde der tijd aanstonds is.

GoodbyeEarth_Unit_101_MIN00849,GoodbyeEarth_Unit_101_MIN00849

© Netflix

Dit alles is op ambitieuze wijze weergegeven. Misschien wel ietsjes té ambitieus: de afleveringen, zoals wel vaker bij Zuid-Koreaanse titels, duren te lang en sommige verhaallijnen zijn onnodig.

GoodbyeEarth_Unit_104_2177,GoodbyeEarth_Unit_104_2177

© Netflix

Saillant is trouwens dat acteur Yoo Ah-In uit de serie is gemonteerd. Aanvankelijk was er een grote rol voor hem weggelegd. Maar in 2023 werd hij door de politie verdacht de illegale drug Propofol te gebruiken. Een haartest bevestigde dit uiteindelijk. Dat betekende voor Yoo het einde van zijn carrière. Dat is ironisch: veel Zuid-Koreaanse drama’s verzetten zich juist tegen het strakke stramien (dat anti-drugs is) waar Zuid-Koreanen zich in moeten wurmen en precies daar is Yoo het slachtoffer van geworden.

Goodbye Earth S01, vanaf vrijdag 26 april 2024 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief