Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Gewoon Boef S01E01: als een kogel uit een kanon

  •  
07-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Gewoon Boef
Onderhoudend drieluik over controversiële rapper mist nog wel enige diepgang.
Als rapper Boef zijn toenmalige vriendin Selma ten huwelijk vraagt, dan lijkt het net een volwaardige huwelijksvoltrekking, zo decadent. Er zijn kosten noch moeite gespaard: witte ballonnen, een rode loper. Kan je dan nog nee zeggen? Deze bijna-euforische beelden uit 2019 worden in de documentairereeks Gewoon Boef direct in het heden opgevolgd met deze prangende vraag van filmmaker Olivier S. Garcia: was je hier gelukkig? Nee, zeker niet, antwoordt Boef. Het is een Frans Bromet-achtige vraag met een dito geestig maar abrupt antwoord. Het is ook de manier waarmee Garcia Gewoon Boef meteen de woonkamer laat binnendenderen.
Het drieluik is allesbehalve subtiel, net zoals de hoofdpersoon. De montage is dynamisch, net als zijn raps, en het verhaal springt voortdurend van het heden naar het verleden. Zoals toen hij bij 101Barz doorbrak en nog dacht dat 'geld gelukkig maakte'. Geluk is evenwel, zoals hij in eerste aflevering omschrijft, 'familie, een gezin, kinderen'. Hoewel hij het als de jongeling die hij is allemaal soms ook niet lijkt te weten. En al die centen die hij verdient gaan wel gepaard met een zekere vrijheid. Boef kan zich een en ander permitteren: een duur huis, mooie auto’s, een luxeleven.
Garcia volgt de rapper gedurende zeven maanden op de voet, van augustus 2019 tot maart jongstleden. Hij toont hoe Boef een grote recorddeal tekent, en hoe hij toert door Turkije in de zomer. Het is een enerverend leven, waar een leger aan talking heads – van Ali tot John van den Heuvel – commentaar op levert. Boefs controverses blijven tijdens deze interviews natuurlijk niet onbesproken: zijn treitergedrag en zijn ‘kech’-opmerking. Het werd allemaal breed uitgemeten in de pers, misschien wel iets te breed, zo lijkt de film te insinueren.
In ieder geval kan je je niet aan de indruk onttrekken dat er onder alle glorie en rijkdom een leegte bestaat. Misschien is dat wel de essentie van rock-’n-roll: pracht en praal voor de buitenwacht, twijfels en pijn vanbinnen. Het lukt Garcia in de eerste aflevering niettemin nog niet om volledig door te dringen door het pantser dat Boef heeft opgeworpen. Af en toe laat de rapper iets van zijn emotie zien, zoals wanneer hij uitlegt hoe hij jarenlang onheus werd behandeld door de politie. Dat doet overigens niets af aan de entertainmentfactor: Gewoon Boef is net als de artiest als een kogel uit een kanon.
Gewoon Boef, vanaf 8 mei 2020 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief