Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Geoliede machine

10-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
geoliede machine
Door Annemart van Rhee
Wie is verantwoordelijk voor de dreigende klimaatramp? De olie-industrie? De consument? De overheid? Of iedereen? Het tv-drama De zaak Shell draait om deze beladen vraag.
Jullie vinden mij een klootzak, zegt de CEO (Jaap Spijkers) die net uit zijn directie-limousine is gestapt tegen de camera. Zijn vervolg klinkt net zo direct: jullie eten toch ook vlees en avocado’s. En: jullie willen tanken en vliegen naar plekken op aarde waar je eigenlijk niks te zoeken hebt. Waarom ben ik dan de klootzak die berecht moet worden, vraagt hij zich af.

De ouverture van tv-drama De zaak Shell schuurt direct. En dat is de bedoeling van makers Anoek Nuyens (37) en Rebekka de Wit (36) die de klimaatcrisis ook een verantwoordelijkheidscrisis noemen. Nuyens: ‘De aarde dondert in elkaar. Maar iedereen blijft naar een ander wijzen: nee ik niet, maar die, ja die, die! Als een soort estafette. Daardoor gebeurt er uiteindelijk niets.’

Dat afschuiven is op een theatrale locatie, Radio Kootwijk en de beboste omgeving, treffend in beeld gebracht. Ook herkenbaar Malou Gorter speelt de ontspoorde consument die voor een printer naar de MediaMarkt gaat en met een trilplaat terugkomt. Janneke Remmers is een politicus die begrijpt dat burgers het einde van de maand halen interessanter vinden dan te filosoferen over het einde van de wereld. En burger Mahfoud Mokaddem en Musia Mwankumi, als vertegenwoordigers van de toekomstige generatie, vragen zich af wat hun rol in de crisis is: helpt het überhaupt als ze demonstreren of hun bitterballen laten staan?

Theatermakers Nuyens en De Wit brachten samen eerder sociaal bewogen en documentaire voorstellingen op het podium als Tenzij je een beter plan hebt (2017) en Tenzij je een beter plan hebt: De rechtszaak over het verbeteren van de wereld. Opvallend: daarin staat de mens niet meer centraal. Nuyens: ‘We vroegen we ons af: hoe kunnen we ons anders verhouden tot het milieu? Kunnen we rechten toekennen aan dieren? Of aan landschappen? Wat voor rechtszaken zijn er eigenlijk mogelijk?

Lees verder in VARAgids 20 vanaf bladzijde 16.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief