Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

FUBAR S01E01-02: de onweerstaanbare charmes van Schwarzenegger

  •  
24-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1738 keer bekeken
  •  
FUBAR_101_Unit_00430RC2

© Christos Kalohoridis / Netflix

Spionnenthriller over de relatie tussen vader (Arnold Schwarzenegger) en dochter (Monica Barbaro) die allebei bij CIA werken is niet per se hoogstaande televisie, maar dat deert onder meer vanwege de humor geenszins. 

Antwerpen. Arnold Schwarzenegger speelt een geheim agent die tijdens een missie een dikke sigaar in zijn mond houdt. Sympathy for the Devil schalt door de luidsprekers. Precies tijdens een close-up van de 73-jarige acteur zingt Mick Jagger over ‘een man van rijkdom en smaak’. Dat zal geen toeval zijn; dat gaat vast over de Oostenrijker die zich liet naturaliseren tot Amerikaan. Hoewel Schwarzenegger tegenwoordig alles met een knipoog doet. Behalve als hij op Twitter rechts-conservatieve onbenullen een draai om de oren geeft. Dus is FUBAR deels zelfspot en deels actie. Met een hoofdpersoon die met pensioen wil gaan.

Maar spierbundels mogen in actiefilms niet het werk neerleggen; dat is een welbekende ongeschreven regel. De 65-jarige Luke Brunner (Schwarzenegger) werkt al vier decennia voor de CIA en is van plan om nu hij zeeën van tijd heeft op het dek van zijn schip (geen boot, een schip!) te vrijen met zijn echtgenote (Fabiana Udenio) die hij na vijftien jaar heeft teruggewonnen. Een missie naar Guyana, waar een beroepscrimineel met nucleaire wapens de scepter zwaait, gooit roet in het eten. En warempel: eenmaal op het tropische eiland stuit Brunner ook nog eens op zijn dochter Emma (Monica Barbaro) die kennelijk al jaren undercoverklussen doet voor dezelfde werkgever als haar vader.

FUBAR_104_Unit_01207RC

© Christos Kalohoridis / Netflix

Brunner, die zijn werkzaamheden altijd voor zijn gezin verzweeg, is boos: 'Waarom heb je dat nooit gezegd?' Dochterlief is kwader: 'Waarom heb jij al die jaren gelogen?' Maar een collega drukt ze allebei op het hart dat ze ‘moeten leren om de wereld samen te redden’. Wat volgt is een niet al te serieuze en originele maar wel geestige vader-dochter-thriller met scherpe grappen. Zo zegt pa tegen de in zijn ogen lafhartige schoonzoon (Jay Baruchel), die bij een kinderopvang werkt (een verwijzing naar Kindergarten Cop, 1990): 'Zeg, die peuterschilderijtjes schilderen zichzelf niet, ga weer lekker aan het werk.' Ook zijn er fijne bijrollen van komiek Fortune Feimster en Milan Carter, die de collega’s van de Brunners spelen.

FUBAR_104_Unit_01303RC

© Christos Kalohoridis / Netflix

Hoogstaande televisie is FUBAR niet, maar de charmes van Schwarzenegger zijn onverminderd onweerstaanbaar. Misschien wel omdat hij zoveel plezier in zijn geschmier lijkt te hebben. Hij weet dat hij een karikatuur van zichzelf speelt en het kan hem niet schelen.

FUBAR S01, vanaf donderdag 25 mei 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief