Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

For Life S02E01-02: nog niet uitgestreden

  •  
18-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
For Life
De onterecht opgesloten advocaat Aaron Wallace staat voor de keuze: wat is belangrijker? Zijn vrijheid, of gerechtigheid?
Gevangene/Advocaat Aaron Wallace (Nicholas Pinnock, Marcella) had nog een lange weg te gaan aan het einde van het eerste seizoen van For Life. Toegegeven, de voormalige nachtclubeigenaar had na tien jaar eindelijk een nieuw proces voor zichzelf afgedwongen. Toch is de kersverse procureur-generaal Glen Maskins (Boris McGiver, Servant, House of Cards), diegene die verantwoordelijk was voor het feit dat Wallace destijds ten onrechte in de cel belandde, niet van plan het zover te laten komen. Hij biedt Wallace een deal: hij kan met zes maanden vrij zijn, maar houdt dan wel zijn strafblad en mag nooit meer aan de slag als advocaat. Slaat Wallace het aanbod af, dan richt Maskins zijn pijlen op zijn ex Marie (Joy Bryant, Parenthood), die illegaal informatie voor hem vergaarde, en alle andere mensen die hem dierbaar zijn. Dus wat vindt Wallace belangrijker: zijn vrijheid, of gerechtigheid?
Toch verloopt de eerste aflevering van het tweede seizoen, die direct begint waar het eerste ophield, anders dan verwacht.
--------- Spoiler voor aflevering 1 vanaf hier -----------------
In sneltreinvaart handelt de eerste aflevering de nasleep van deze deal af, die eindigt met Wallace op vrije voeten. Alle antagonisten van seizoen één – inclusief de minnaar van Marie – zijn daarna als sneeuw voor de zon verdwenen. Als kers op de taart mag Wallace ook zijn bul behouden. En Wallace weet precies wat hij daarmee gaat doen: het helpen van andere gevangenen die, net als hij, door het rechtssysteem in de steek zijn gelaten.
For Life
Niet alleen zorgt deze plotselinge koerswijziging een beetje voor een whiplash (ik bleef zelf maar wachten op het addertje onder het gras, op het moment dat Wallace toch weer terug in de cel zou belanden), het maakt van een sterk origineel concept – losjes gebaseerd op het leven van Isaac Wright Jr., die ook ten onrechte werd veroordeeld en zichzelf in de gevangenis opleidde tot advocaat – een meer traditionele ‘procedural’, met elke aflevering een nieuwe zaak van de week.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
For Life S02
Toch bieden de eerste twee afleveringen van het tweede seizoen nog wel een beetje hoop: zo gaat de transitie naar het gewone leven voor Wallace (nog steeds invoelend gespeeld door Pinnock) nog lang niet vanzelfsprekend. Na bijna tien jaar gevangenschap voelt Wallace zich duidelijk nog onwennig in zoveel open ruimte. Ook aan zijn relatie met zijn ex moet nog hard worden gewerkt. Daarnaast kwam zijn vrijlating nog wel met één belangrijke voorwaarde: hij moest de schuld op zich nemen voor het uitlokken van een dodelijke rel in de gevangenis. Daarvoor komt nog elke week een reclasseringsambtenaar (Sean Boyce Johnson) bij hem op bezoek.
Voor nu geven we Wallace, en For Life, het voordeel van de twijfel.
For Life S02, vanaf 19 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief