Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Flikken Maastricht S15E02: geoliede machine kan nog jaren mee

  •  
07-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Flikken Maastricht

© Mark de Blok / AVROTROS

Met de puike aftrap van seizoen vijftien bewijzen Wolfs en Van Dongen nog jaren mee te kunnen.

Trouwe fans van NPO-hit Flikken Maastricht - op basis van de kijkcijfers zijn dat er zo'n anderhalf miljoen - kunnen gerust ademhalen. De naar verluidt bloedspannende seizoensopener, die een lange verhaallijn rond een sekte afsluit die de afgelopen twee jaar zorgvuldig werd uitgebouwd, is niet aan de pers vertoond. Producent Rolf Koot en omroep AVROTROS willen hiermee voorkomen dat de vaste kijkers op wat voor manier dan ook deze ontknoping al van tevoren horen of lezen.

Wel kregen journalisten al de kans de tweede aflevering Vuurdoop te zien, die meteen overtuigend de kracht van de serie bewijst. Er worden langzaam nieuwe pionnetjes uitgezet voor een nieuw 'koepelplot'. Zo lijkt rechercheur Wolfs (Victor Reinier) het niet leuk te vinden dat Van Dongen (Angela Schijf) wel erg veel interesse heeft in een jonge, aantrekkelijke collega uit Sittard met wie ze de komende tijd moeten samenwerken, en speelt er op de achtergrond iets met bombrieven en een nieuwe AIVD-baas die zich opdringt aan het Limburgse korps.

Flikken Maastricht

© Mark de Blok / AVROTROS

Maar tegelijkertijd biedt Flikken Maastricht 15x02 ook twee uitstekende 'stand alone'-verhalen die het zelfs de meest ongeoefende kijker heel gemakkelijk maken om acuut aan te haken. Wolfs en Van Dongen onderzoeken een aantal moorden die gelieerd lijken te zijn aan het drugsmilieu, terwijl hun partners zich richten op een MeToo-zaak bij een voetbalclub. De rollen passen de hoofdrolspelers als een jas, de plots steken goed in elkaar en het is opvallend hoeveel actuele thema's - homofobie, vreemdelingenhaat - terloops in de prima plots zijn verweven.

Flikken Maastricht

© Mark de Blok / AVROTROS

Producent Rolf Koot vertelde hoe lastig het was om Flikken Maastricht destijds te draaien in coronatijd. De opnames moesten meerdere malen worden stilgelegd als een van de cast- of crewleden in aanraking was geweest met iemand met corona. En bijrollen moesten op het laatste moment worden geschrapt of herschreven als acteurs opeens symptomen bleken te hebben. 'Sommige dingen konden we oplossen met slimme montage, zoals een lijk dat we al hadden gedraaid die in eerdere scènes opeens door iemand anders gespeeld moest worden', stelde hij.

Flikken Maastricht

© Mark de Blok / AVROTROS

Van deze last is in de tweede aflevering nog niets te merken. Integendeel: de serie blaakt van energie en gezondheid en lijkt op deze manier nog jaren in petto te hebben om zijn uitzonderlijke record verder te kunnen uitbouwen.

Flikken Maastricht S15, vanaf 8 januari 2021 te zien op NPO 1 en NPO Start, en vanaf dan ook elke week een aflevering vooruit te kijken op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief