Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Ready Player One, 15:17 to Paris en By the Sea

  •  
09-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ready Player One
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een virtuele wereld, heldendaden op een trein, en een huwelijk in zwaar weer.
By the Sea (2015)
Acteurs: Angelina Jolie, Brad Pitt, Mélanie Laurent
Regie: Angelina Jolie
By the Sea
Actrice Angelina Jolie timmert de laatste jaren ook aardig aan de weg als regisseur: na twee oorlogsfilms (In the Land of Blood and Honey en Unbroken) maakte ze in 2015 een fascinerende uitglijder met By the Sea, waarvoor ze onder meer inspiratie haalde uit de Franse arthouse cinema. Het intieme drama volgt een Amerikaans stel (Jolie en haar toenmalige echtgenoot Brad Pitt ) dat in Europa een allerlaatste poging waagt om hun huwelijk te redden. Hoewel uiteraard niemand een financieel succes à la Mr. & Mrs. Smith (de enige andere film met Pitt en Jolie) had verwacht, trok By the Sea bijna geen bezoekers naar de bioscoop. Jolie wist zich als regisseur vervolgens weer te herpakken met het aangrijpende drama First They Killed My Father.
Ready Player One (2018)
Acteurs: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Meldelsohn
Regie: Steven Spielberg
Ready Player One
Ernest Cline stopte erg veel verwijzingen naar door Steven Spielberg geproduceerd werk (Back to the Future, Jurassic Park) in Ready Player One, en vervolgens kwam de cirkel rond toen de regisseur het in 2011 verschenen boek in 2018 zelf verfilmde. De futuristische avonturenfilm, over een virtuele wereld waarin alles mogelijk lijkt, is dan ook een waar walhalla voor de liefhebbers van de Amerikaanse popcultuur. De grote climax aan het einde doet denken aan de mêlee in de laatste Avengers-film : telkens wanneer je als kijker het beeld pauzeert ontdek je weer nieuwe personages en 'easter eggs'. En Spielberg voegde zelf nog een verwijzing toe aan zijn grote held Stanley Kubrick , wanneer we ons even in het Overlook Hotel uit The Shining begeven.
15:17 to Paris (2018)
Acteurs: Alek Skarlatos, Anthony Sadler, Spencer Stone
Regie: Clint Eastwood
15: 17 to Paris
Na Sully verfilmde regisseur Clint Eastwood weer een waargebeurd verhaal over de heldendaden van heroïsche Amerikanen. Deze keer echter zonder de starpower van een Tom Hanks: 15:17 to Paris draait om de drie Amerikaanse vrienden die in 2015 een terroristische aanslag wisten te verijdelen tijdens een treinrit van Amsterdam naar Parijs, waarbij het drietal niet wordt gespeeld door acteurs maar door de mensen die het zelf meemaakten. Verwacht echter geen non-stop spanning, want voor de intense climax geeft de film eerst heel veel achtergrondinformatie over de vrienden. Vanaf 5 maart kun je in de bioscoop kijken naar Eastwoods volgende waargebeurde film Richard Jewell, over de verijdelde bomaanslag in Atlanta in 1996.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief