Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Nighthawks, Ace Ventura en United 93

  •  
16-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nighthawks
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een gekaapte vlucht, Sly Stallone vs. Rutger Hauer en de doorbraak van Jim Carrey.
United 93 (2006)
Acteurs: Christian Clemenson, Cheyenne Jackson, David Alan Basche
Regie: Paul Greengrass
United 93
Enkele maanden voordat Oliver Stone zijn drama over de directe nasleep van 9/11 in de bioscopen debuteerde, verscheen er al een film over de toestand aan boord van een van de vier gekaapte vliegtuigen. En daarin zagen we geen Nicolas Cage of andere bekende gezichten: regisseur Paul Greengrass ( News of the World ) wilde dat de kijker zich echt tussen de onbekende passagiers aan boord zou wanen en castte alleen maar onbekende namen. Het als een documentaire geschoten drama kreeg destijds erg veel lof voor het uit de buurt blijven van valse sentimenten en overbodige sensatie. Greengrass, die voor United 93 een Oscarnominatie ontving voor de regie, maakt wel vaker films over nationale tragedies, zoals 22 July , over de aanslagen in Noorwegen.
Nighthawks (1981)
Acteurs: Sylvester Stallone, Rutger Hauer, Billy Dee Williams
Regie: Bruce Malmuth
Nighthawks
Enigszins onterecht in de vergetelheid geraakte thriller waarin een NYPD-detective (Sylvester Stallone met Serpico-baardje) samen met zijn partner (Billy Dee Williams uit Star Wars) wordt overgeplaatst naar een nieuwe anti-terreur-eenheid, omdat er een grote aanslag wordt verwacht. Nighthawks markeerde het Amerikaanse debuut van Rutger Hauer en zijn memorabele performance als de terrorist Wulfgar is een van de sterkste aspecten van de film. Ook Stallone zet een prima rol neer: begin jaren tachtig werd hij nog niet gezien als pure actieheld en Nighthawks voelt dan ook meer als een ouderwets politiedrama uit de jaren zeventig. Dat is op zich ook niet zo heel vreemd: het script was oorspronkelijk bedoeld voor een derde French Connection-film.
Ace Ventura: Pet Detective (1994)
Acteurs: Jim Carrey, Courteney Cox, Sean Young
Regie: Tom Shadyac
Ace Ventura
In 1994 kon je als bioscoopbezoeker niet aan Jim Carrey ontsnappen. De komiek uit In Living Color scoorde monsterhits met The Mask en Dumb and Dumber, hoewel het begon met de grootste gok uit zijn carrière: het compleet om zijn persona heen gebouwde Ace Ventura: Pet Detective, waarin hij samen met de PR-manager van de Miami Dolphins (Courteney Cox, vlak voor de tv-première van Friends) op zoek gaat naar de gestolen mascotte van het team. De pers kraakte het massaal af - ook de depictie van een transgender personage kreeg toen al kritiek - maar dankzij alle fans van Carrey's onvermoeibare (vooral fysieke) komedie groeide de film van Tom Shadyac (die later ook met hem zou werken aan Liar Liar en Bruce Almighty) uit tot een succes.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief