We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: twee kostuumdrama's (een met horror) met Winona Ryder en de Oscar van Ben Kingsley.
Bram Stoker's Dracula (1992) Acteurs: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins Regie: Francis Ford Coppola
Nadat ze eerder noodgedwongen haar rol in The Godfather Part III moest afzeggen, werkte Winona Ryder niet veel later alsnog met regisseur Francis Ford Coppola aan een verfilming van Bram Stoker's Dracula. Coppola maakte er memorabele bewerking van door niet te kiezen voor CGI en enkel camera-trucjes te gebruiken waarmee Tod Browning in 1931 de originele Dracula-film maakte. Let daarnaast ook op de Oscarwinnende kostuums van de Japanse ontwerpster Eiko Ishioka. Het acteerwerk is wel weer redelijk wisselvallig (het Britse accent van Keanu Reeves is hilarisch), maar de boel wordt uiteraard gered door Gary Oldman , die - zelfs met het kapsel van de oma uit Tweety & Sylvester - immer weet te intrigeren als ondode graaf.
The Age of Innocence (1993) Acteurs: Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder Regie: Martin Scorsese
Martin Scorsese staat vooral bekend om zijn misdaadfilms (zoals Goodfellas en meer recent The Irishman ), maar de regisseur is als wandelende filmencyclopedie van alle markten thuis. En dus maakte hij in de jaren negentig - vooral geïnspireerd door zijn favoriete Stanley Kubrick -film Barry Lyndon - een heus kostuumdrama. The Age of Innocence speelt zich af in het New York van de 19e eeuw en volgt de aristocratische advocaat Newland Archer (Daniel Day-Lewis ging uiteraard weer volledig 'method'), die verloofd is met de respectabele May Welland (Winona Ryder), maar stiekem meer interesse heeft in de verstoten gravin Olenska (Michelle Pfeiffer). Het bioscooppubliek bleef thuis, maar de critici bestempelden de film als een meesterwerk.
Gandhi (1982) Acteurs: Ben Kingsley, Candice Bergen, Martin Sheen Regie: Richard Attenborough
Epische biopic van regisseur Richard Attenborough (Chaplin) die begin jaren tachtig werd overladen met acht Oscars. Ben Kingsley ( Perpetual Grace ) ontving een beeldje voor zijn titelrol als Mahatma Gandhi, die op een geweldloze manier actie voerde om India onafhankelijk te maken van de Britten. De film zal waarschijnlijk voor altijd het record voor de meeste figuranten (300.000 stuks voor de begrafenis-scéne) houden, omdat zo'n enorme mensenmassa vandaag de dag nagebootst zou worden met de computer. Ook de casting van Ben Kinsley, die wel Indiase roots heeft maar voor de rol zijn huid donkerder liet maken, zou nu niet meer kunnen: Zoe Saldana kreeg in 2016 erg veel kritiek toen ze iets gelijksoortigs deed voor haar Nina Simone-biopic.