Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Fear the Walking Dead S04E01: The Walking Dead 2.0?

  •  
17-04-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
Fear the Walking Dead S04
Na veel fanfare wandelt Morgan (Lennie James) vanuit The Walking Dead de wereld van de spin-off Fear the Walking Dead binnen. Maar is het een leuke aanvulling of juist annexatie?
Het is altijd een risico wanneer je je geesteskind overdraagt aan een andere partij. Hoe netjes je zelf ook je zaakjes op orde hebt en hoe helder je eigen beeld over hoe het project verder moet gaan ook is, de uiteindelijke beslissing ligt in de handen van je opvolger. Vraag dat maar aan James Cameron, nadat David Fincher van hem het Alien-stokje overnam en in Alien3 nog voordat de openingcredits voorbij waren al drie van de vier overlevenden had afgedankt.
5065.w1497.0.1422ab6
Fear the Walking Dead begon drie jaar geleden als het zusje van The Walking Dead , deels prequel, deels spin-off, maar vooral ook heel eigen. In de ogen van showrunner Dave Erickson was de serie bovenal een familiedrama… maar dan één met zombies. En dus volgden we drie seizoenen lang de perikelen van de familie Clark: matriarch Madison (Kim Dickens), die in naam van de familie soms wat dubieuze ethische keuzes maakte, haar ex-verslaafde zoon Nick (Frank Dillane) en dochter Alicia (Alycia Debnam-Carter), die zich ontpopte tot de moreel meest stabiele telg van de familie. De harde familiekern werd bijgestaan door de charmante sjacheraar Victor Strand (Colman Domingo) en de getroebleerde Daniel Salazar (Rubén Blades). Het derde seizoen eindigde met een grote explosie op een dam ergens op de grens tussen Amerika en Mexico, waarbij alleen van Madison zeker was dat zij het had overleefd.
Wie denkt in de première van seizoen vier duidelijkheid te krijgen over het lot van de andere Clarks en van nieuwe vijand John Procter (Ray McKillan, bekend van Rectify en Deadwood) komt bedrogen uit. Het is dat de titel nog hetzelfde is (al is wel de opmaak veranderd), anders had je tot de laatste paar minuten geen idee gehad dat je naar dezelfde serie zat te kijken. Geen bekende locaties, geen bekende gezichten. Behalve één: Morgan Jones (Lennie James), maar die was juist net weggewandeld uit The Walking Dead.
5064.w1497.0.5578e61
De met veel fanfare aangekondigde overstap van Morgan van TWD naar FTWD is niet per se slecht nieuws. Als er dan toch een cross-over moet plaatsvinden, dan kan je het veel slechter treffen dan Morgan. Maar het zorgt wel voor structurele problemen. En dan is de grootste hoofdbreker nog niet eens dat FTWD zich afspeelt in Californië, op de grens tussen Mexico en Amerika, en dat Rick en co zich juist ergens in Virginia bevinden (een luttele 36 dagen wandelen van elkaar vandaan dus). Het grootste probleem is het tijdsverschil. FTWD begon voor TWD, helemaal aan het begin van de zombie, pardon walker-epidemie. Het moment dat de familie Clark halverwege seizoen twee terecht komt in het Rosarita Beach Hotel in Mexico is - volgens showrunner Erickson - ongeveer het moment dat Rick in TWD in een verlaten ziekenhuis ontwaakt. Tel daar het feit dat FTWD net aan seizoen vier begint en TWD net klaar is met seizoen acht bij op en je hebt toch een jaar of twee om te overbruggen. (Wat ook de reden was dat AMC jarenlang zweerde dat er nooooooit een cross-over zou komen).  
En zo is de première zowel een pas op de plaats als een reis in een teletijdmachine, waarin we Morgan de wereld van The Walking Dead zien verlaten om zich vervolgens voetje na voetje, geconfisqueerde auto na geconfisqueerde auto, een weg te banen richting Texas, waar de rest van het seizoen plaats zal gaan vinden. Onderweg ontmoet hij nieuwe karakters zoals John (Garret Dillahunt) en Althea (Maggie Grace). (Jenna Elfman en Kevin Zegers zullen in de tweede aflevering hun opwachting maken).
5063.w1497.0.871cb90
Nieuwe showrunners Ian Goldberg en Andrew Chambliss (uitvoerend producent van Once Upon a Time) willen dit vierde seizoen gaan voor een western-aroma. Dan begeef je je natuurlijk al snel op The Walking Dead-terrein. Verontrustender is de aankondiging dat Scott M. Gimple, sinds 2013 uitvoerend producent van The Walking Dead (vlak voordat het allemaal echt bergafwaarts ging), nu ook de toezichthouder is van Fear the Walking Dead. Want al valt er genoeg op Fear the Walking Dead af dingen, het fijne was wel dat de serie juist zo anders was dan zijn grote broer. Meer gegrond, meer geënt op de familie en met een sappige rol voor Kim Dickens (Deadwood, Treme).
Nu is het begrijpelijk dat de makers willen proberen ook wat fans van de ene naar de andere serie over te hevelen, maar het moet niet ten koste gaan van de rest. Een interview met de twee showrunners in Entertainment Weekly is daarbij een teken aan de wand. Chambliss en Goldberg gaven aan blij te zijn met deze sprong in de tijd, want dat gaf hen de kans de ondoden nog wat rijper, en de overlevenden nog meer overtrokken te maken. Alsof we behoefte hebben aan nog een Negan!
5066.w1497.0.2b01caf
Op zichzelf is de première zeker geen slechte aflevering, het is zelfs één van de betere afleveringen van de afgelopen seizoenen. Garret Dillahunt is een betrouwbaar en veelzijdig karakteracteur, die zich ook nog eens duidelijk op zijn gemak voelt in westerns (No Country for Old Men, Justified, Deadwood ). Onze eerste kennismaking met Maggie Grace (Taken) verloopt minder soepel, al heeft dat vooral te maken met het feit dat ze zichzelf heeft uitgeroepen tot kroniekschrijver van de zombie-apocalyps.
Natuurlijk is er ruimte voor meer karakters in Fear the Walking Dead, maar dit voelt minder als een leuke toevoeging en meer als een annexatie.
Fear the Walking Dead S04. Elke maandagavond om 22.00 uur bij AMC.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief