Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Fatma S01E01-03: hoeveel bagger kan schoonmaakster Fatma verdragen?

  •  
29-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
Fatma
Haar echtgenoot is al maandenlang spoorloos, maar niemand wil schoonmaakster Fatma helpen. Een fatale ontmoeting brengt alles in een stroomversnelling.
Als er één boodschap is die je uit de eerste drie afleveringen van het Turkse misdaaddrama Fatma kan distilleren is het deze: mannen zijn eikels. Ongeacht wie schoonmaakster Fatma (Burcu Biricik) ook aanklampt voor hulp, ze wordt steevast begroet met minachting, hoon en agressie. Een straathond wordt nog beter behandeld. Alleen de oudere heer bij wie ze schoonmaakt biedt haar een luisterend oor, maar dat is waarschijnlijk meer omdat hij in haar levensverhaal een interessant boek ziet.
Haar leven is dan ook een aaneenschakeling van ellende. Haar echtgenoot Zafel is vier maanden geleden uit de gevangenis vrijgelaten, maar sindsdien spoorloos. Hij weet niet eens dat hun gehandicapte zoon onlangs om het leven is gekomen. Maar niemand neemt de vermissing serieus. Ze kan Zafel niet eens officieel als vermist opgeven. Daarvoor heeft ze een geldig identiteitsbewijs nodig, en ze kan haar verlopen ID niet verlengen zonder haar man. Ze verdient als schoonmaakster niet genoeg om de elektriciteit en de huur te betalen, met als gevolg dat haar huurbaas Ismail (Deniz Sen Hamzaoglu) daar graag andere gunsten voor terugverlangt. Alle mensen uit haar omgeving zijn haar constante gevraag naar Zafel inmiddels ook meer dan zat.
Fatma
Ook louche zakenman Bayram (Mehmet Yilmaz Ak), die Fatma in dienst nam vanwege zijn vroegere werkrelatie met Zafel, ziet Fatma liever gaan dan komen. Maar daar komt verandering in wanneer Fatma op een dag het heft in eigen handen neemt en op bezoek gaat bij een oude bekende van Zafel om hem vervolgens uit zelfverdediging – en met een ‘geleend’ pistool van Bayram – dood te schieten.
Fatma
Wat begint als een drama waarin een hulpeloze vrouw truckladingen aan bagger over zich uitgestort krijgt, krijgt naarmate de serie vordert steeds meer trekjes van een film noir, waarin één handeling uit zelfverdediging zorgt voor een kettingreactie aan doden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Fatma
Eentonigheid ligt de eerste drie afleveringen wel een beetje op de loer. Goh, alweer een agressieve gast die de schrikachtige Fatma toeblaft dat ze moet doen wat haar opgedragen wordt, of anders! Wie had dat gedacht? Maar gezien de ontwikkelingen aan het einde van aflevering drie gaat daar wellicht nog verandering in komen. Wie weet, misschien krijgt June (Elisabeth Moss) uit The Handmaid’s Tale zelfs nog wel concurrentie als vleesgeworden wraakgodin…
Fatma S01, vanaf 27 april 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief