Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Eye of the Storm: onevenwichtig en sentimenteel

  •  
15-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
368 keer bekeken
  •  
EyeOfTheStorm

In matig en opzichtig virusdrama is te zien hoe een ziekenhuis in 2003 tijdens de SARS-uitbraak in Taiwan in quarantaine wordt geplaatst. 

Taipei, 2003. Een tyfoon is in aantocht en de inwoners van de Taiwanese metropool zetten zich schrap. Na een lange dienst vertrekt chirurg Zhen Xia (Wang Bo-chieh) naar huis om de verjaardag van zijn dochtertje te vieren. In de taxi leest hij in een smeuïg tijdschrift over een virusuitbraak. Luttele momenten later wordt hij gebeld: er is een noodgeval. De taxi maakt een u-bocht. Eenmaal terug in het ziekenhuis blijkt de patiënt SARS te hebben; de artsen en patiënten belanden direct in een quarantaine. Eye of the Storm (Yi qi) is in die zin geen thriller die zich afspeelt tijdens een Apocalyps in de toekomst. Filmmaker Lin Chung-Yan blikt daarentegen terug op een roerige periode.

Hoewel je zijn film ook mag beschouwen als een allegorie op de recente coronapandemie en alle lockdowns die volgden over de hele wereld. Niettemin etaleert Xia zich al snel als een arts met het hart op de juiste plek. Hij blijft kankerpatiënten, ondanks de hectiek, behandelen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Daarnaast zijn er andere niet per se echt beklijvende verhaallijnen over een verpleegkundige met aspiraties om bij Artsen Zonder Grenzen te gaan werken. En ook de taxichauffeur is een vriendelijke verschijning die in tijden van nood ontzettend behulpzaam blijkt.

Het is echter spijtig dat Lin telkens zijn toevlucht zoekt tot melodrama, zoals wel vaker gebeurt in Taiwanese speelfilms. In plaats van de nadruk te leggen op de spanning, op de adrenaline, verlegt hij telkens zijn focus naar relationeel geëmmer en sentimenteel gezwam. De bombastische, zoetgevooisde soundtrack versterkt deze onuitstaanbare zoetsappigheid. Terwijl Eye of the Storm zinderend begint, met een camera die vanaf de schouder de stilte voor de storm registreert, valt die geladenheid al snel weg. Lins film hinkt in die zin op twee gedachten (thriller versus drama) en komt daardoor niet helemaal uit de verf.

Eye of the Storm, vanaf dinsdag 15 augustus 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief