Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Equinox S01E01-03: trage ontknoping, intrigerend mysterie

  •  
31-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
582 keer bekeken
  •  
Equinox
De Deense miniserie neemt ruim de tijd om het mysterie te onderzoeken.
Een paniekerig telefoontje naar een nachtelijke radioshow. De beller beweert een van de drie overlevenden te zijn van de 21 middelbare scholieren die in de nacht van hun afstudeerfeest in 1999 spoorloos verdwenen. Fantasie versus realiteit, en determinisme versus de vrije wil. Wat is er nu echt gebeurd?
De radiopresentatrice Astrid (Danica Curcic; Viola Martinsen speelt de negenjarige versie) deelt de voogdij over haar dochter Vera (Andrea Engelsmann Persson) met haar vervreemde echtgenoot David (Zaki Nobel). Nadat ze tijdens haar avondprogramma een verontrustend telefoontje ontvangt, keert ze terug naar Kopenhagen om eindelijk te achterhalen waarom haar zus Ida (Karoline Hamm) en haar klasgenoten nooit meer zijn teruggevonden. In twee verschillende tijdslijnen – de periode van 1999 en het jaar 2020 – wordt zowel het heden als het verleden verkend, wat gevuld blijkt te zijn met (familie)geheimen en mythologie. De zesdelige serie is gebaseerd op de populaire Deense podcast Equinox 1985.
Equinox
Een ontluikende liefde, een kaart van een eiland waar tijdens de equinox een geheime ceremonie wordt gehouden, en een tiener die zijn sterfdag op zijn arm heeft laten tatoeëren. Het scenario van Mette Kruse en haar co-schrijvers balanceert in de eerste afleveringen grotendeels het drama en het aanhoudende trauma van verlies. In kleine momenten weven de makers folkloristische mythologie samen middels kleine filosofische overpeinzingen over verbeelding en de realiteit.
Equinox
De serie toont tevens hoe verlies een andere uitwerking heeft op de achterblijvers; of het nu gaat om ouders die nooit zeker weten of ze de juiste beslissingen nemen, leeftijdgenoten die op mysterieuze wijze zijn teruggekeerd, of een instabiele jongere zus. Toch ligt de nadruk op de achtervolging van de vreemde gebeurtenis op Astrids karakter, haar emotionele onrust, en haar verdriet.
Equinox
Astrids visioenen zijn niet alleen dromen over Ida; ze ziet al jaren dingen die ze niet kan uitleggen. Ida’s verdwijning is de achterliggende motor dat ze een carrière heeft opgebouwd waarbij ze kan praten over bijgeloof en het bovennatuurlijke – wat natuurlijk haar visioenen voedt en andersom. Curcic overtuigt als de gekwelde en mentaal instabiele vrouw die worstelt om zich te verenigen met de verdwijning – haar intensiteit en serieusheid komt door in de kleine details in haar acteerwerk, zoals het herhaaldelijk wrijven over haar kaak omdat ze hem dagelijks hard op elkaar klemt, of haar snel wisselende gezichtsuitdrukkingen die haar emoties verraden wanneer ze dieper graaft in de onderliggende structuren van de vreemde gebeurtenis.
Equinox
Equinox biedt in de kern een boeiend Deens mysterie dat de verschillende lagen van verdriet blootlegt. Het is een fijne, psychologische thriller met een lichte bovennatuurlijke ondertoon.
Equinox S01, vanaf 30 december 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief