Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Endeavour Morse S09E01: veel potentiële verdachten

  •  
02-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2954 keer bekeken
  •  
EndeavourMorse

© PBS / Masterpiece

Twee moorden in het lommerrijke Oxford vormen voor Morse, die voor even is afgekickt van de drank, een ferme uitdaging. 

‘Je moet breken met de gewoonte voordat de gewoonte je breekt.’ In het vorige seizoen van Endeavour Morse (tevens bekend als kortweg Endeavour) was te zien hoe commandant Fred (Roger Allam) helemaal klaar was met het alcoholisme van zijn beste detective. Morse (Shaun Evans) belandde vervolgens in een afkickkliniek. In het negende seizoen bevindt hij zich weer ‘in het land der levenden’. Hoewel dat niet helemaal klopt: al snel belandt hij in het lommerrijke Oxford in een zaak die draait om een dood. Een onbekende maar goedgeklede man is levenloos aangetroffen in een netjes gemaaid perkje nabij het gefictionaliseerde Beaumont College.

Tegelijkertijd is in de eerste aflevering te zien hoe een andere man, of misschien wel dezelfde man die later in het perkje eindigt, op klaarlichte dag wordt ontvoerd. Zo’n kidnapping is mogelijk omdat er een groot orkest optreedt in de concerthal even verderop - de straten zijn leeg. Eerste viool Christina (Kirstin Louie) etaleert onder de bezielende leiding van dirigent Sir Alexander Lermontov (Nicholas Farrell) haar grote talent. Al snel wordt echter duidelijk dat de wereld van de orkesten genadeloos is. Zo treft Christina na de voorstelling in haar kleedkamer op de spiegel de leus ‘bitch’ aan. Dat blijkt een veeg teken.

Als Christina even later dood neervalt, dan heeft Morse ogenschijnlijk een groot probleem. Alle orkestleden zijn potentiële verdachten. En sowieso zit hij ook nog met die andere moord, die misschien iets met de Londense onderwereld te maken heeft. En in een andere verhaallijn blijkt dat Fred overweegt om een promotie aan te nemen en te verkassen uit Oxford. Dat Morse aan het einde van de aflevering weer begint te drinken ligt misschien wel in de lijn der verwachtingen. Dan heeft hij de tweede zaak trouwens al lang en breed opgelost. Maar de eerste zaak? Die lijkt als het zwaard van Damocles boven het seizoen te hangen.

Endeavour Morse S09, vanaf zaterdag 2 december 2023 op NPO 2 en nu tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief