Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Encounter: aangrijpende versmelting van scifi en drama

  •  
10-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Encounter
Riz Ahmed ontroert in zijn rol als ex-marinier.
In de film Encounter probeert een vader zijn twee zoontjes te redden van een buitenaardse dreiging waar alleen hij van op de hoogte lijkt te zijn. Malik Khan (Riz Ahmed) heeft een overtuigend dossier waaruit blijkt dat er buitenaardse micro-organismen op aarde zijn gekomen die zich nestelen in dieren en mensen. Gewapend met anti-insectenspray gaat hij midden in de nacht naar zijn twee zoontjes die bij hun moeder Piya (Janina Gavankar, The Morning Show ) en stiefvader Dylan (Misha Collins, Supernatural ) wonen. De jongens Jay (Lucian-River Chauhan) en Bobby (Aditya Geddada) – die beiden veel lof verdienen voor hun acteerwerk – zijn blij hun vader na twee jaar weer te zien en gaan mee op een roadtrip. ‘Dit is een geheime reddingsmissie zonder regels’, zegt hij.
Tijdens de roadtrip treffen ze tal van bedreigingen die zorgen voor spanning en de jongens dwingen niet meer kinds te zijn. Het willen beschermen van familie vormt het hart van de film en is ontroerend en excellent geacteerd – met name door de jonge acteurs.
Encounter
De Britse regisseur Michael Pierce ( Beast ) en scenarist Joe Barton ( Giri/Haji ) nemen de kijker de eerste helft mee in een intrigerend en spannend scifi-verhaal, waarna het een wat anticlimax-achtige draai krijgt als je hoopt op een alieninvasie. Wat het wel geeft is een aangrijpend en ontroerend verhaal over paranoïde persoonlijkheidsstoornissen. Doordat de hoofdpersoon een veteraan is houdt het tegelijkertijd ook een maatschappelijke spiegel voor over hoe er met deze groep - die bij terugkomst van een tour moeite hebben zich weer in het sociale leven van de ‘gewone’ wereld te bewegen - wordt omgegaan. Dat de hoofdpersoon een marinier is gespeeld door iemand van kleur verrijkt het verhaal, want zelden zie je niet-witte mensen in de rol van ‘nationale held’ of als iemand met psychiatrische stoornissen waar je empathie voor voelt.
Encounter
Het script was origineel geschreven met een witte hoofdpersoon in gedachten, genaamd Marcus, maar dat veranderde toen Ahmed zichzelf en Pierce uitdaagde om hem te casten in de rol. En dat is een goede keuze geweest.
Encounter, vanaf 10 december 2021 op Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief